Špargľa má na Slovensku dlhú tradíciu, len sa o tom veľmi nevie. Pestuje sa roky
hlavne na Záhorí, v okolí Malaciek. Poznáme rôzne druhy špargle, napríklad fialovú,
bielu či zelenú.
Zapečená špargľa so zemiakmi
1 balenie zelenej špargle
500 g mladých zemiakov
soľ, korenie čierne mleté, paprika mletá, hladká múka
tatárska omáčka
med
dijon horčica
olivový olej
Špargľu opláchneme a drevnaté konce orežeme. Uložíme na plech. Zemiaky umyjeme a
rozštvrtíme.Múku zmiešame so soľou, korením a červenou paprikou. Zemiaky obalíme
zmesou. Vysypeme ich na plech. Pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej
rúre na 180° asi 40 min. Tatársku omáčku vymiešame s medom a horčicou.
Tip
Zelená špargľa býva najjemnejšia, preto je vhodná aj na pečenie. Biela je húževnatejšia
a treba ju dlhšie variť.
Vaše komentáre