Reklama

Dobré rady

Skvelá chuť v škrupinke

Od detstva som závislá na arašidoch. Mám to asi po mojej babke, ktorá sa ich tiež nevedela dojesť, až kým sa neozval žlčník a vkladacie zuby jej tiež vadili pri hryzení. Ale vtedy mali arašidy úplne inú chuť. Pri toľkej konzumácii sa mi nestalo, že by boli potuchnuté. Dnes sa konzervujú a aj tak sa nájdu s pachuťou. Odhliadnuc od toho, orechy sú výborným obohatením kuchyne. Rozmanitosťou svojich chutí dodávajú pokrmom nezabudnuteľný ráz. Prečítajte si, ktoré oriešky sú načo najvhodnejšie.

Píniové oriešky

Pochádzajú zo Stredomoria, najušľachtilejšie druhy rastú v Toskánsku. Sú to predovšetkým stredozemné borovice pínie. Ich podlhovasté, krémovo biele jadro chutí trošku sladko a často mierne olejovito. Konzumujú sa priamo, alebo pražené a solené. Pridávajú sa aj do pokrmov ako korenie, najmä v Taliansku. Praženými orieškami zdobíme mäsité a ryžové pokrmy a šaláty.

Lieskové oriešky

Sú mimoriadne bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, obsahujú veľa bielkovín (20%), vitamínov B1 a B2 (viac než vlašské orechy), C (30 – 50 mg v 100 g) a minerálnych látok,  najmä železo, vápnik, draslík a fosfor, ale aj dosť medi. Postrúhané lieskové oriešky s medom sa odporúčajú pri kašli, upokojujú kŕče hladkého svalstva čriev, pridávajú sa do kúpeľa pri kŕčových žilách. V kuchyni sa využívajú na prípravu múčnikov, cukroviniek, krémov, zmrzlín, plniek i nápojov. A jedia sa aj samostatne.

Makadamové orechy

Pochádzajú z Austrálie a pestujú sa aj na Havajských ostrovoch. Keď ich plody dozrejú, samé spadnú na zem. Majú gaštanovú farbu a veľmi tvrdú škrupinu. Patria k najchutnejším orechom na svete. Ľahko zožltnú, preto sa hermeticky uzatvárajú do obalov. Pražené i zľahka osolené sa podávajú ako koktailové oriešky.

Para orechy

Olejnaté, takmer biele jadrá chutia trošku ako mandle. Obsahujú tuk, bielkoviny, cukor a vitamíny  skupiny B. Plod váži 2 – 3 kg, obsahuje 25 – 40 orechov. Zrelé samé spadnú  až z výšky 40 m. Para orechy sa konzumujú čerstvé, dávajú sa do múčnikov a čokolády a získava sa z nich kvalitný olej, ktorý sa používa najmä v kozmetike.

Vlašské orechy

Ich jadrá majú vysokú energetickú hodnotu, veľa minerálnych látok (vápnik, fosfor a železo), zo stopových prvkov jód a meď. A veľmi málo sodíka, takže sú vhodné pre chorých na ľadviny, dnu a choroby krvného obehu. Používajú sa vo farmaceutickom a potravinárskom priemysle, v domácnostiach na prípravu múčnikov, plniek a podobne.

Kešu

Biele jadrá majú mierne sladkú, mandľovú chuť. Podávajú sa zľahka opražené a solené k alkoholickým nápojom a používame ich aj na zdobenie a vylepšenie chuti šalátov. Nájdeme ich v mnohých receptoch ďalekého východu. Sú bohaté na esenciálne aminokyseliny (bielkoviny), na vitamíny B1 a B2, vitamín E a majú veľa horčíku. Surové oriešky kešu obsahujú jedovatý olej, preto sa najskôr musia upražiť.

Kokosové orechy

Sú to plody kokosovej palmy, spracovávajú sa všetky ich časti, ale len dužina a mlieko sa konzumujú. Kokosové mlieko je výživný nápoj a pridáva sa aj do karí omáčok. Dužina sa je čerstvá. Sušená sa dáva do múčnikov a cukroviniek. Zo sušeného kokosu  sa extrahuje kokosový olej. Nakvasená míza sa pije ako palmové víno, destiláciou sa z nej vyrába arak. Kokos má aj liečivé účinky – obsahuje vitamín B a horčík, ďalej fosfor a draslík a ovplyvňuje zubnú sklovinu a nechty.

Pekanové orechy

Pekan je strom podobný vlašskému orechu. Pochádza z povodia Mississippi, Colorada a Ohia. Jeho plody sú podlhovasté a majú tenkú hladkú šupku, jemnú chuť a obsahujú veľa vitamínov, predovšetkým skupiny B.  Pekanové orechy sa používajú ako stolové orechy (niekedy solené), spracovávajú sa na tzv. orechové maslo, pridávajú sa do zmrzlín i cukroviniek, ale aj do vegetariánskych pokrmov. Odporúča sa kupovať najmä ošúpané oriešky.

Arašidy

Alebo burské orechy sú semená kríku podzemnice olejnej z čelade bôbovitých čillí strukovín. Majú mimoriadne vysoký obsah bielkovín, veľa vitamínu B1 , B2, niacínu a vitamínu C, minerálnych látok i stopových prvkov. Obsahujú horčinu, preto sa ihneď po zbere pražia a väčšinou aj solia na priamu konzumáciu. Ale predovšetkým sa spracovávajú na arašidové maslo a arašidový olej, využívajú sa vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Pražené arašidy sú veľmi chutné a pridávajú sa do čokolády a cukroviniek. Veľký pozor na zožltnuté oriešky.

Pistácie

Plody subtropického stromu alebo kríku z krajín Malej a Strednej Ázie. Hovorí sa im aj zelené mandle. Sú bohaté na bielkoviny a minerálne látky, najmä vápnik a horčík. Používajú sa na priamy konzum, pri výrobe cukroviniek, pražia sa, solia a vyrába sa z nich aj olej. Pripravujú sa z nich tortové krémy, zmrzliny, prekladajú sa nimi lahôdkové paštéty a špeciálne údenárske výrobky.

Mandle

Jadro kôstok mandle obecnej. Existujú sladké a horké mandle. Sladké majú vysokú energetickú hodnotu, uplatňujú sa najmä v potravinárskom priemysle a kozmetike, používajú sa na prípravu marcipánu, pražené a karamelizované sú delikatesou. Horké mandle sa používajú len v malom množstve, najmä pre arómu do cesta, uplatňujú sa však vo farmaceutickom priemysle. Kedysi sa z nich pripravovala horkomandľové voda na zmiernenie kašľa. Slané mandle sa výborne hodia k vínu.

Pripravila Libuša Sabová

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Všetko je len v hlave! Prečo sa stále zohýnam pred odstráneným satelitným tanierom?

Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…

4 hodiny pred

Dagmar Hrdá: „Vďaka športu som opäť našla zmysel života!“

Mám  troch dospelých synov a dve vnúčatá. Pochádzam z dediny pri Topoľčanoch, ktorá sa volá…

5 hodín pred

Egypt nás uzdravuje. Život s 3 deťmi – škola, zdravotníctvo, nákupy. Je to paráda a sme zdravší

Nina Martinkovičová spolu s manželom je už vyše roka v Egypte. Nie sú tam sami. Odišli za…

6 hodín pred

Keď dnes vyjdete z domu, usmievajte sa!

Úsmev: Univerzálny Jazyk Pohody a Optimizmu  V dnešnom uponáhľanom svete je ľahké zabudnúť na malé…

11 hodín pred

Helga si dlho neuvedomila, že žije v ilúzií, že je obeťou násilia

Mala sa dobre. Mala pekný dom, úspešnú kariéru, milujúceho manžela a dve krásne deti. Bola…

1 deň pred