Aktuálne

Shakshuka – najlepšie pečené vajcia a je lepšia ako lečo

Je to typické stredomorské a severoafrické jedlo a môže sa jesť na raňajky, na obed, alebo aj na večeru. Toto jedlo môžete urobiť na šporáku, alebo ho môžete dokončiť aj v rúre. Sú to v podstate vajcia vo voňavej paradajkovej omáčke.

Potrebujeme:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malá červená paprika nakrájaná na plátky, alebo kocky
  • 1 paradajka nakrájaná na kocky
  • 400 g rozdrvených paradajok
  • 1 lyžicu pretlaku
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1 lyžička mletej papriky
  • trošku štipľavej mletej papriky
  • rasca
  • 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • 4 vajíčka

 

Postup

Cibuľu opečieme na oleji, pridáme cesnak, nakrájanú papriku, po 1 minúte nakrájanú paradajku. Chvíľu povaríme a potom pridáme rozdrvené paradajky z konzervy a pretlak. Ďalej korenie, vývar, soľ, rascu, mletú papriku. Dusíme všetko spolu pri nízkej teplote, kým zmes nezhustne. Potom do zmesi urobte jamky vo veľkosti vajíčka a buď prikryte  pokrievkou, alebo dajte do rúry zapiecť. Ale pozor, pri tomto jedle je veľmi dôležité, aby žĺtka zostali tekuté. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Fantázii sa medze nekladú. Do omáčky môžete pridať cuketu, fazuľu, klobásu…skrátka to, čo máte radi. Podávajte s čerstvým pečivom.

Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Za 9 mesiacov som schudla 33 kg, hovorí Elena Furdová (69). Ako?

Už som zavadzala sama sebe. Nebola som schopná nič poriadne urobiť a to nehovorím o…

1 hodinu pred

O vnúčatá sa bojím viac, ako ich rodičia, hovorí traumatológ Jozef Kubašovský

Úrazový chirurg, dlhoročný športový lekár a autor mnohých odborných publikácií MUDr. Jozef Kubašovský lieči a…

1 hodinu pred

Človek musí robiť dôležité životné rozhodnutia vtedy, keď ešte nemôže a nevie posúdiť, či sú správne!

Začnem základnou školou. Po jej skončení, sa každý musí rozhodnúť, ako ďalej. Tí, ktorí krásne…

1 hodinu pred

Kto je táto štýlová žena (70), alebo ako sa oblieka Parížanka, ktorá sa nebojí staroby?

Keďže sa vám  Linda V Wright veľmi páčila, navštívili sme jej instagram a dozvedeli sme…

18 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

1 deň pred

Nechtík lekársky, bylinka cenená zlatom

Prírodné liečiteľstvo je staré ako ľudstvo samotné. Hľadanie pomoci v sile rastlín pochádza z ďalekej…

1 deň pred