Potravinové intolerancie nepatria medzi život ohrozujúce ochorenia, svojimi príznakmi však značne ovplyvňujú každodennú kvalitu života. Ich prejavy ľahko pripíšete stresu či rýchlemu životnému štýlu a keďže prichádzajú oneskorene, ich diagnostika nie je jednoduchá. Moderné technológie v laboratórnej diagnostike však dokážu spoľahlivo odhaliť intolerancie už z jedinej krvnej vzorky. Laboratóriá AGELLAB navyše od februára prinášajú ďalšie nové balíčky vyšetrení so zľavou.
Intolerancia je znížená alebo nulová schopnosť tela tolerovať konkrétny potravinový zdroj. Môže sa vyvinúť postupne ako dôsledok dlhodobého stresu či zlého stravovania, inokedy zas prichádza ako sprievodný jav iného ochorenia, napríklad Crohnovej choroby. Intolerancia môže mať taktiež genetický pôvod. Od alergií sa líšia najmä rýchlosťou reakcie tela na potravinový zdroj. Pri alergiách prichádza reakcia veľmi rýchlo, do niekoľkých minút. Pri intolerancii sa reakcia dostaví až po niekoľkých hodinách či dokonca dňoch.
Intolerancie sa prejavujú najčastejšie tráviacimi ťažkosťami, zriedkavé však nie sú ani kožné prejavy. Môžu stáť tiež za nevysvetliteľnou únavou, bolesťami hlavy alebo bolesťami kĺbov. Ak na sebe spozorujete príznaky intolerancie, ideálne je podstúpiť komplexný laboratórny test, ktorý z jedinej krvnej vzorky preverí množstvo potravinových zdrojov. Vysadenie domnelej intolerantnej potraviny bez potvrdenia testom sa neodporúča, mohli by ste sa tak obrať o dôležité živiny a nemuseli by ste vysadiť ani správnu potravinu.
„Na vyšetrenie potravinových intolerancií sa môže záujemca v rámci AGELLAB objednať aj bez odporúčania gastroenterológa. V ponuke máme komplexné i čiastkové balíčky vyšetrení. Od februára sme rozšírili ponuku o tri nové a cenovo dostupné balíčky – základný na 54 potravinových zdrojov, rozšírený na 108 zdrojov a tiež vegetariánsky balíček, ktorý preverí 108 potravinových zdrojov v rámci vegetariánskej stravy. Na všetky on-line objednávky vyšetrení alergií a intolerancií môžu záujemcovia počas celého februára využiť aj zľavu 20 %,“ hovorí riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB SK Ing. Elena Gaboňová.
Výsledky testov na senzitivitu na vybranú skupinu potravín sú doplnené zrozumiteľnou farebnou grafickou interpretáciou, ktorá pacientovi pomôže lepšie intoleranciu pochopiť. Pacienti s diagnostikovanou potravinovou intoleranciou nemusia užívať medikamentóznu liečbu, je však potrebné, aby upravili svoj životný štýl a dodržiavali diétu. V rámci nej je potrebné vynechať intolerantné potraviny a nahradiť ich vhodnými alternatívami. Slovenský trh v súčasnosti ponúka množstvo náhrad potravín, ktoré sú vyrobené tak, aby bol jedálniček aj s intoleranciou pestrý a nutrične vyvážený.
„Laboratórne vyšetrenia senzitivity na potraviny, vrátane intolerancií, patria v AGELLAB dlhodobo medzi najžiadanejšie. Vyšetrenia Histamínová intolerancia a Intolerancie FOX patrili v roku 2023 medzi top 3 najpredávanejšie vyšetrenia, čo svedčí o tom, že Slováci nechcú žiť so skrytými intoleranciami a potichu trpieť príznaky tohto ochorenia. Práve naopak – chcú ich odhaliť a na základe výsledkov testov upraviť svoj životný štýl, čím skvalitnia svoj život,“ uzatvára Gaboňová.
Mgr. Eva Peterová
Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…
Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…
Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…
Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…
To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…
Ako každý rok. S manželom, dcérou a milovanou vnučkou. "My sme sa veľmi potešili týmto…
Leave a Comment