Aktuálne Recepty 

Recept na najlepší domáci kečup

Takto ho robí moja šikovná kamarátka z detstva Danka Králiková. Samozrejme, že všetky ingrediencie sú aj vlastnoručne dopestované. Potrebujeme: 1 kg         rajčín 1/2 kg      cibule 1/4 kg      jabĺk 25 dkg     cvikle 5-10 ks    feferónky Zomlieť na mäsovom mlynčeku   Pridať: 25 dkg     cukru 1 dcl         octu 1 ČL         sladkej  papriky 2 PL         soli 4              strúčiky cesnaku 6 ks          nové korenie 6 ks          klinčeky 3 ks          bobkový list Variť 30-40  min. od bodu varu, rozmixovať, dať do pohárov a sterilizovať  30 min. Pred rozmixovaním vybrať korenie, klinčeky a bobkový list. Dobrú…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes bude u nás fazuľová polievka a parené buchty, sobotňajší obed môjho detstva. A vy ste čo mávali?

U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho sa robievala aj na kyslo so smotanou, ale tá nebývala v sobotu. K tej fazuľovej na sladko potom mama urobila aj domáce slíže a pamätám si, že môj otec ju jedol z velikánskeho taniera, aby sa mu do neho veľa zmestilo. V polievke bola len zelenina a fazuľa, dobrá cibuľová zápražka s paprikou, na chuť cesnak a petržlenová vňať, žiadne mäso, či klobása, ako sa to robí dnes. Zdroj Depositphotos.com Druhým sobotným jedlom boli parené…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes máme na obed jedno z najlepších jedál, aké len môže byť! Súhlasíte?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Paradajkový šalát s cibuľou na zimu

Keďže paradajok máme v záhrade dosť  a paradajkový šalát s cibuľou zbožňujem, tak som si ho pripravil aj na zimu. Naučil som sa ho robiť na Jalte, kde som istý čas pôsobil v rovnomennom hoteli  Jalta. Potrebujeme: 3 kg zdravých paradajok 2 kg cibule Nálev : 3 l vody 3 lyžice soli 3 -4 pol. lyžice kryštálového cukru 2 lyžice Zelka 2dcl octu 3 bobkové listy Vodu prevaríme, pridáme ingrediencie a necháme vychladnúť.  Na spodok pohára ukladáme nakrájanú cibuľu, potom paradajky a tak pokračujeme až kým pohár nie je plný. …

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pravá maďarská ťahaná štrúdľa od tety Eržiky

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Buchty na pare podľa Karola Hrčku

Potrebujeme: 800 g  polohrubej múky 1/2 l mlieka 1 vajce 1 kocka kvasníc trošku cukru na kvások lekvár na plnenie mak na posypanie Postup: Múku vysypeme do misky, urobíme jamku do ktorej rozdrobíme kvasnice, pridáme cukor a zalejeme troškou letného mlieka. Keď kvások nakysne, pridáme vajce a zvyšok mlieka a vymiesime hladké cesto. Necháme vykysnúť. Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske, rozdelíme na štvorčeky. Každý štvorček naplníme lekvárom podľa vlastného výberu. Vytvarujeme guľôčky. Na vrch hrnca uviažeme gázu, nelejeme vodu a necháme zovrieť. Potom na gázu ukladáme buchty. Prikryté varíme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Naša mama často robievala tento jednoduchý zemiakový šalát

V našej rodine je veľmi obľúbený. Mama ho robievala bez šľahačkovej smotany, ale ja som si ho takto zdokonalila: Potrebujeme: 500 g zemiakov na šalát 150 g prerastnej slaniny (špek) 1 veľká červená cibuľa Zálievka: 100 ml šľahačkovej smotany za hrsť petržlenovej vňate 2 lyžičky masla 1 lyžička horčice soľ korenie Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a ešte teplé očistíme a nakrájame na plátky. Slaninku nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, maslo a chvíľu orestujeme. Pridáme do ešte teplých zemiakov spolu s…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Po dvoch mesiacoch „abstinencie,“ som dnes upiekla najlepší chlieb!

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len: 1 kg hladkej múky T650 cca 7 dlc vody 1 sušené kvasnice 2 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke 2 lyžičky soli 2 lyžice octu Zemiaky uvarím a nechám vychladnúť. Očistím a nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najlepší hovädzí guláš

Je naozaj veľa receptov na toto obľúbené jedlo. Ja sa však v kuchyni držím príslovia, že menej znamená viac. Základom dobrého guláša je kvalitné mäso. Robím ho len a len z močingu, Jedine z neho je  mäso chutné, šťavnaté. Hovorí sa, že koľko je mäsa, toľko treba cibule. To je základ. Potrebujeme 700 g močingu 1/5 kila cibule 3 strúčiky cesnaku 1/2 lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia 1/2 lyžičky rasce 1 lyžica kvalitnej červenej papriky 1 lyžička soli 1 lyžička majoránu štipku štipľavej papriky 1 väčší surový zemiak na zahustenie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najrýchlejšie slivkové guľky

Potrebujeme: 2 rožky 2 dl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých sliviek ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme vykôstkovanú slivku. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac