Aktuálne Recepty 

Chutné raňajky, alebo aj večera. Zapečené avokádo s vajcom

Potrebujeme pre dve osoby: 2 zrelé avokáda, najlepšie s hrubšou šupkou 4 vajíčka korenie soľ olivový olej cesnak citrónovú šťavu Postup: Avokáda rozkrojíme, vyberieme kôstku a vydlabme toľko, aby sa do dierky zmestilo vajíčko. Dno avokáda posolíme, pokoreníme, pokvapkáme olivovým olejom. Položíme na plech a do dier rozbijeme vajíčko, ktoré opäť posolíme a pokoreníme. Pečieme v rúre na 200 stupňoch asi 10 minút. Medzitým si v hriankovači opečieme chlieb. Vydlabané avokádo posolíme, pokoreníme, pokvapkáme olivovým olejom, citrónom a posypeme na drobno nakrájaným cesnakom. Kto má rád štipľavé, môže posypať aj…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnená paprika, ktorú má herec Pepa Dvořák najradšej

Tento recept som videla veľmi dávno v televízii. Veľmi sa mi páčil. Pripravoval ho český herec Jozef Dvořák a tak som si ho zapísala. Je to možno už aj dvadsať rokov, dodnes ju rada pripravujem, či v lete, či v zime. Aj dnes sme ju mali, tak vám napíšem recept. Potrebujeme 10 ks paprík (pre chlapov môžu byť aj štipľavé) 3/4 kg mletého bravčového mäsa 6 rožkov namočených v mlieku horčicu korenie soľ mletú rascu 1 cibuľu 2 paradajky Mäso dochutíme korením a soľou, pridáme vyžmýkané, pomleté rožky a dobre…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zavárané hrozno. Originálny recept s čili papričkou

Väčšina z vás takéto zavárané hrozno asi ešte nejedla. Ak len trochu máte radi ostro-sladké, určite ho vyskúšajte. Presný recept asi nikde nenájdete, lebo závisí od sladkosti hrozna a aj od veľkosti a štipľavosti čili papričiek. Tu je môj recept, ale podotýkam, že hrozno bolo veľmi sladké. Potrebujeme: 2 kg hrozna (pekné tvrdé bobule) nálev: na 1 l vody 150 g cukru čili papričky Postup: Umyté hrozno som pooberala a nasypala do pol litrových pohárikov. Do každého som pridala malú čili papričku.  Zaliala nálevom. Poháre som zaviečkovala a nechala sterilizovať…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Skutočná delikatesa ako z michelinového hotela

Kačacia paštéta s plnkou z husacej pečienky Potrebujeme: 600 g husacia pečeň z vykŕmenej husi 5 cl portského 1 ks hľuzovky (nemusí byť) Plnka: 300 g bravčového laloku 300 g kačacieho mäsa 300 g kačacej pečienky 1 strúčik cesnaku 10 lístkov estragónu 1 lyžička tymianu mleté nové korenie na špičku noža 100 g šalotky 2 lyžice madeiry korenie soľ Postup: Husaciu pečeň deň vopred naložíme do portského vína, zľahka osolíme, okoreníme a zabalíme do priesvitnej  kuchynskej fólie. Na druhý deň opečieme v kačacej masti očistenú a nakrájanú šalotku a flambujeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si chutnú domácu tresku podľa starého overeného receptu

Potrebujeme: 1kg bielej ryby (nosáľ, pleskáč, karas a pod.) 1 dcl ocot 1 dcl voda 1 lyžička soli sterilizované uhorky 7 dcl mrkva a hrášok 2 veľké cibule 5 natvrdo uvarené a postrúhané vajíčka 1 tatarská omáčka (alebo majonéza) 1 lyžica horčice. Postup: Bielu rybu naložíme do nálevu z octu, vody a soli. Množstvo nálevu zarobíme podľa potreby v takom pomere, aby boli ryby zaliate. Necháme v chladničke 2 dni odležať. Ryby potom vyberieme a povaríme v slanej vode cca 5 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí oberieme od kostí…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jesenná polievka hokkaido podľa Karola Hrčku

Veľmi zdravá polievka, uvarená s láskou a so skúsenosťami z renomovaných zahraničných reštaurácií. Potrebujeme: 1 menšia tekvica hokkaido 3 lyžice oleja 2 strúčiky cesnaku 2 kyslejšie jablká 1 veľká cibuľa 2 mrkvy 2 lyžice octu balsamico mletá rasca soľ majoránka podľa chuti 1 l vody Na dochutenie: 1 šľahačková smotana muškátový oriešok tekvicový olej opečený chlieb na sucho opečené tekvicové semiačka Postup: Tekvicu nakrájame na kocky aj so šupkou, jablká a cibuľu tiež na kocky, cesnak a mrkvu očistíme a pokrájame. Všetky ingrediencie zalejeme v hrnci s vodou a dáme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dacquoise dezert, alebo dokonalá pavlova

Tento dezert sa volá dacquoise podľa mesta Dax v juhozápadnom Francúzsku. Základom sú dve alebo tri veľké snehové pusinky, upečené s mandľovou múčkou, kokosom, alebo s inými orechmi. Pusinky sú spojené šľahačkovým, alebo maslovým krémom, s mascarpone a dezert sa podáva s ovocím. Pozor, tento dezert je kalorická bomba. Na dva snehové pláty potrebujeme: 6 bielkov 300 g kryštálového cukru 2 lyžice trstinového cukru 1 lyžička bieleho octu 120 g vlašských orechov štipka soli Postup: Vlašské orechy nasekáme na menšie kúsky a na suchej panvici ich trochu opražíme. Na dva…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pečeňová paštéta, ktorú naša rodina miluje

Vynikajúca paštéta podľa receptu mojej svokry: Základné suroviny 1 kg mastnejšieho bôčika 0,5 kg bravčovej pečene 0,25 kg cibule asi pol lyžičky čierneho korenia soľ podľa chuti 2 lyžice bravčovej masti na opekanie cibule Ak chcete paštétu mäsovejšiu, dajte pečene len štvrť kila. A to je všetko, ostatné záleží na vás. Postup Bôčik  nakrájame na menšie kúsky, okoreníme, osolíme a pečieme v uzavretenj nádobe do mäkka ( asi 1,5 hodiny na 160 stupňoch. Než sa bôčik upečie, nakrájajte si cibuľku a opečte ju na masti do zlatista. Potom ju pomeľte spolu so…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tsitsak, nakladané papriky (baranie rohy) po arménsky

Slovo tsitsak sa dá z arménčiny preložiť ako paprika, ale nie taká obyčajná, ale podlhovastá, vhodná na kvasenie. U nás by sa takto mohli spracovať napríklad baranie rohy. Kvasením papričiek získate pikantnú prílohu k mäsu, ale chutná je aj samotná s chlebom, či syrom. Dôležité v tomto recepte je, aby ste papričky nechali rozložené na stole 2 – 3 dni, aby trošku zmäkli, zvädli. Potrebujeme: 2 kg paprík 50 g cesnaku 5 ks bobkových listov 10 guľôčok čierneho korenia 2,5 l vody 140 g soli Postup: Soľ rozpustime vo vode.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Znojemské uhorky – náš rodinný recept

Dnes som opäť trošku zavárala. Do uhoriek podľa receptu môjho otca ide 10 ingrediencii okrem uhoriek a vody. Nálev: 1 liter vody 1/4 l octu 60 g soli 20 dkg cukru Ingrediencie: 2 bobkové listy 3 guľôčky nového korenia 20 guľôčok čierneho korenia 1/2 veľmi štipľavej feferónky 3 cm chrenu 1 vetvička kôpru 1/2 menšej cibule Všetky ingrediencie naporcujem do pohárov. Potom naukladám uhorky. Urobím si nálev. Pozor! Musíte presne vážiť a merať, aby bol chutný. Zalejem uhorky, dobre uzavriem  a dám sterilizovať. Do obyčajného hrnca, na spodok ktorého dám…

Zobraziť viac