Aktuálne Recepty 

Vyprážané kuracie rezne naložené v marináde. Poznáte?

Určite vás nesklamú, sú veľmi jemné, skrátka mňam! Na marinádu potrebujeme: 2 kyslé smotany 2 celé vajcia 2 lyžice horčice 1 lyžičku soli trošku vegety Postup: Suroviny na marinádu zmiešane, tenšie kuracie rezne do nej naložíme. Najlepšie cez noc. Potom už obaľujeme klasicky v trojobale. Ja do strúhanky dávam aj sezamové zrniečka. Vyprážame v horúcom oleji. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom. Text a foto Alica Tothová Tokarčíková Ilustračný foto Depositphotos.com  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Maková bábovka bez múky

Na makovej bábovke bez múky, s trstinovým cukrom citrónovým a holandským kakaom Dr. Oetker si určite pochutíte. Na cesto: 250 g zmäknutého masla 70 g práškového cukru 6 žĺtkov 1 balíček Trstinového cukru citrónového Dr. Oetker 6 bielkov štipku soli 60 g cukru 300 g mletého maku 100 g mletých pražených lieskových orieškov Na ozdobenie: 2 zarovnané PL Holandského kakaa Dr. Oetker Ešte potrebujeme: formu na bábovku (Ø 23 cm) elektrický ručný šľahač Príprava:  Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo s cukrom, žĺtkami a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept na vynikajúce dukátové buchtičky

Čo budeme zajtra variť, keď prídu vnúčatá? No predsa dukátové buchtičky. Na cesto potrebujeme : 350 g hladkej múky 30 g rozpusteného masla do cesta 1 vanilkový cukor 25 g cukru štipku soli 1 vajce citrónová kôra 25 g rozpusteného masla na pomastenie 1/4 l mlieka 40 g kvasníc Krém: 1/2 l mlieka 1 – 2 balíčky zlatý klas 2 žĺtky 1 lyžica cukru 20 g masla Postup: Najskôr urobíme kvások z mlieka, droždia a trošky cukru. Keď nakysne, pridáme ostatné suroviny a cesto dobre zamiesime. Na teplom mieste necháme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vitamínová bomba kimchi z čínskej kapusty

Kórejské národné jedlo kimchi sa obyčajne pripravuje z čínskej kapusty. Existujú však aj varianty receptov s uhorkami, pórom, alebo reďkovkou. Základom je ale čínska kapusta a intenzívnejšiu chuť dodáva cesnak, zázvor a rybacia omáčka. Kimchi je vynikajúci spôsob, ako mať doma v zime  vitamínovú bombu, obsahujúcu vitamín B a C, kyselinu listovú, draslík a horčík. Táto zdravá zeleninová zmes blahodarne pôsobí na pokožku, vlasy, na nervy a krv, posilňuje imunitný systém celého organizmu. Fermentácia kyseliny mliečnej  produkuje aj probiotiká, ktoré sú dôležité pre črevnú flóru. Kimchi sa podáva s ryžou, k rybám a k mäsu,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Cviklový šalát podľa mojej mamy

Veľmi sa vám páčil náš príspevok o starej kuchárskej knihe Varíme zdravo, chutno a hospodárne, ktorú mám po mojej mame. Mnohé ste  písali, že ju tiež máte. A veľmi sa mi páčil komentár Marty Gajdošíkovej, ktorá si spomenula aj na papieriky s ďalšími receptami, ktoré našla v maminej knihe. Aj ja som ich tam našla veľa a vybrala som pre vás cviklový šalát, ktorý možno ocenia aj dnešné mladé kuchárky, preferujúce racionálne stravovanie.   Cviklový šalát – prepisujem ho doslovne 1 kg cvikle uvariť a postrúhať, 1 kg kapusty, 3…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Minipavlovky podľa receptu Evy Nehilovej sa vám určite podaria

Na 8 kúskov potrebujeme: 2 kusy bielok 100 gramov kryštálový cukor 1⁄2 polievkovej lyžice škrobu Solamyl 1⁄2 čajová lyžička octu Krém: 250 ml smotana na šľahanie  33% 250 g mascarpone 1 vanilkový cukor ovocie na ozdobenie Postup: Bielky vyšľaháme najprv pomaly do polotuha, potom zvýšime otáčky a prisypeme cukor. Vyšľaháme na poriadne tuhý sneh…špička na snehu musí držať. Potom už len vareškou primiešame škrob Solamyl a ocot. Na plech dáme papier na pečenie a pomocou pohára o priemere 6 cm si nakreslíme na opačnú stranu papiera ceruzkou kruhy aby sme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dukátové buchtičky exklusiv

Čo budeme zajtra variť, keď prídu vnúčatá? No predsa dukátové buchtičky. Na cesto potrebujeme : 350 g hladkej múky 30 g rozpusteného masla do cesta 1 vanilkový cukor 25 g cukru štipku soli 1 vajce citrónová kôra 25 g rozpusteného masla na pomastenie 1/4 l mlieka 40 g kvasníc Krém: 1/2 l mlieka 1 – 2 balíčky zlatý klas 2 žĺtky 1 lyžica cukru 20 g masla Postup: Najskôr urobíme kvások z mlieka, droždia a trošky cukru. Keď nakysne, pridáme ostatné suroviny a cesto dobre zamiesime. Na teplom mieste necháme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept na vynikajúci čučoriedkový koláč

Podľa mňa najlepší kysnutý koláčik. Hustá, sladká posýpka musí byť! Na cesto potrebujeme: 20 g droždie 60 g kryštálový cukor 300 g hladká múka 150 g mlieko 1 vanilkový cukor 1/2 lyžičky soli 1 vajce 50 g maslo 800 g čučoriedky maslo na vymastenie plechu Na posýpku potrebujeme: 50 g polohrubá múka 50 g masla 50 práškový cukor 1 vanilkový cukor Postup: Z rozdrobeného droždia, lyžičky cukru, 2 lyžíc múky a 3 lyžíc mlieka vymiešame kvások a v teple ho necháme vzrásť. Do misy vsypeme zvyšnú múku a cukor. Pridáme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Bulharská banica vyzerá naozaj lákavo. Ako ju pripraviť?

Banica je azda najznámejší pokrm z bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy?  Príprava je  jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu. Typy náplní sa môžu líšiť, môžete zvoliť mäsovú plnku, syrovú, prípadne aj smotanovo – jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si Banicu pripravíme s lístkovým cestom. Potrebujeme: 500 gramov lístkového cesta 300 gramov syra (napríklad balkánsky) 4 vajíčka 150 gramov rozpusteného masla 200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieko 2 vajíčka Postup: Lístkové cesto rozdelíme na časti. V miske  zmiešame…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Storočný jablkový zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastruhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu, alebo okrúhlej formy. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Druhý…

Zobraziť viac