Aktuálne Recepty 

Obyčajné tvarohové slíže – veľmi chutná večera

Ak ich chcete mať ozaj ako od babičky, urobte si aj domáce slíže podľa tohto receptu: Suroviny:  300 g hrubej múky  3 vajcia (alebo 1 vajce na 100 g múky)  Štipka soli  Voda (podľa potreby)  Postup:  Na drevenú dosku nasypeme múku a vytvoríme v nej jamku.  Do jamky rozklepneme vajcia a pridáme štipku soli.  Zmes začneme miesiť rukami a postupne pridávame vodu, ak je cesto príliš suché.  Miesime, kým nezískame hladké a elastické cesto.  Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.  Potom cesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čo poviete na tatársky biftek? Dali by ste si? Tu je recept špičkového kuchára Karola Hrčku

Potrebujeme: 250 g hovädzej sviečkovej 1/2 lyžičky červenej papriky 1/2 lyžičky rasce 1 lyžička horčice 1/2 lyžiče kečupu 1/2 lyžiče oleja 1 žĺtok 1 cibuľa nakrájane na jemno 3 – 4  kapari nakrájané na jemno worcesterská omáčka soľ čierne korenie olej na vyprážanie chleba 2 strúčiky cesnaku na potretie chleba Postup: Chlieb opražíme na masti, alebo oleji. Mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku (praví fajnšmekri naškriabu ostrým nožom), pridáme všetky suroviny, dobre premiešame. Topinky potrieme cesnakom a natrime  pripraveným tatrákom. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chren s jablkom vyčistí epicentrum našej imunity – črevá

Potrebujeme: 4 ks očisteného chrenu 2-3 kyslejšie jablká 1 l vody 2 1/2 lyžice kryštálového cukru 1 dcl octu 1 lyžica soli šťava z 1 citróna Postup: Do vody pridáme cukor, soľ, ocot a citrónovú šťavu. Necháme zovrieť a vychladnúť. Chren nastrúhame na jemno, alebo rozmixujeme, očistené jablká tiež nastrúhame a zmiešame s chrenom. Naplníme poháre do 3/4. Zalejeme vlažným nálevom, zaviečkujeme a odložíme do chladničky. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zase ma „ukecali! a donútili robiť „ertepláky,“ po slovensky lokše

Keby som ich tak nemilovala, neuspeli by. Fakt to trvá dosť dlho a bolí pritom chrbát. A hlavne, hotové úplne miznú pred očami! Potrebujeme: 1 kg zemiakov uvarených v šupke 300 g polohrubej, alebo hladkej múky soľ 125 g rozpusteného masla, alebo masti na potretie Postup: Dáme si uvariť zemiaky. Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme, alebo najemno nastrúhame.. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy. Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sypaný jablkovo – makový koláčik, aký ste ešte nikdy nejedli

Potrebujeme: 500 g detskej krupice 500 g mletého maku 2 kg nastrúhaných jabĺk, ale zaváraných jabĺk 350 g trstinového, alebo kryštálového cukru (kto má radšej sladšie, môže pridať viac) 250 g masla Postup: Zmiešame sypké časti a rozdelíme na tri diely. Na maslom vytretý plech vysypeme jednu časť  a rozdelíme polovicu jabĺk. Zasypeme druhou časťou maku, opäť  jablká a nakoniec navrstvíme makovú zmes. Na vrch postrúhame 250 g masla. Pečieme na 180 stupňoch cca 40 minút. Text a foto Magdaléna Juríková

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pamätáte sa na karlovarské rožky? Podľa tohto receptu si ich môžete upiecť doma!

Keď som bol malý, tak mi mama kupovala na raňajky lupačky, alebo karlovarské rožky. Dnes som si ich nostalgicky upiekol. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 200 ml plnotučného mlieka 130 g masla 30 g droždie 2 lyžičky cukru 1 lyžička soli maslo na potretie Postup: Z teplého mlieka a droždia si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misy. Necháme vykysnúť cca 30 minút. Potom cesto na pracovnej pomúčenej doske rozdelíme na 16 častí, vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme (viď. foto). Plech potrieme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Šamrole podľa Márii Pekárovej

Včera, teda v nedeľu som vstala veľmi skoro. Už o 4,30 hod. Na prebratie som si vypila pohár vody s citrónovou šťavou a púpavovým medom a pustila som sa do pečenie šamroliek. Čo potrebujem na 12 kusov tejto dobroty: 1 balenie lístkového cesta 3 bielka 1 šálka kryštálového cukru 1 žĺtok na potretie 1 vanilkový cukor 2 lyžice citrónovej šťavy Postup: Rúru si predhrejem na 180 stupňov a potom cesto radielkom nakrájam na 12 rovnakých pásikov. Naviniem ich na trubičky, potriem žĺtkom a vložím do rúry. Pečiem 12 – 15…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Parížska torta Gizky Oňovej, ktorú jej vnúčatá milujú

Parížska torta Potrebujeme: na korpus: 6 vajec 150 g masla 150 g práškového cukru 125 g polohrubej múky 150 g horkej čokolády 1 prášok do pečiva na krém: 500 ml šľahačkovej smotany 250 g horkej čokolády 150 g mascarpone 80 g marhuľového džemu Príprava korpusu: Vaječné žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Pridáme polohrubú múku, roztopenú ale vychladenú horkú čokoládu a prášok do pečiva.  Z bielok vyšľaháme sneh a postupne ho pridávame do hmoty.Vláčne cesto vlejeme do tortovej formy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali múkou. Pečieme pri…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trenčiansky párok s fazuľou, starý dobrý recept

Táto konzerva nesmela chýbať v žiadnom dovolenkovom batohu. Výborné na túru, k vode, ale aj rýchla večera. Dnes by som už takejto konzerve neverila. Ktovie, čo všetko by v nej bolo, preto si radšej podľa receptu Alici Tóthovej Tokarčíkovej urobím takúto dobrotu sama. Potrebujeme: 5 hrstí suchej bielej fazule 2 bobkové listy 2 guľôčky nového korenia 6 ks čierne korenie 1/2 kg rajčinového pretlaku 6 ks kvalitných párkov (z mäsa) soľ podľa chuti 1 lyžička cukru na zahustenie 2 dcl vody a 3 lyžice hladkej múky Postup: Fazuľu zalejeme ešte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Už ste jedli mastný kaspustový chlieb?

Mastný kapustový chlieb môže byť zaujímavým a výživným doplnkom stravy. Obsahuje totiž niektoré hodnotné zložky, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu. Výhody mastného kapustového chleba: Vysoký obsah vlákniny: Kapusta je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať pocit sýtosti. Vitamíny a minerály: Kapusta obsahuje množstvo vitamínov (ako vitamín C, K a B6) a minerálov (ako vápnik, draslík a horčík), ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela. Antioxidanty: Kapusta je bohatá na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť bojovať proti oxidačnému stresu a chrániť bunky pred poškodením. Zdravé tuky: Mastný chlieb môže obsahovať zdravé tuky, ktoré sú potrebné pre absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch a podporujú zdravé srdce.        Tipy na zdravý mastný kapustový chlieb: Použitie kvalitných tukov: Namiesto nezdravých tukov použite kvalitné tuky ako olivový olej, avokádový olej alebo kokosový olej. Celozrnný chlieb: Použite celozrnný chlieb, ktorý obsahuje viac vlákniny a živín ako biely chlieb. Prírodné ingrediencie: Vyhnite sa pridaným cukrom a konzervantom a používajte čerstvé a prírodné ingrediencie. Mastný kapustový chlieb môže byť skvelým doplnkom do vašej stravy, ak sa pripraví správne a vyvážene. Vychutnajte si ho s mierou a ako súčasť pestrého a zdravého stravovania. Bon appétit! Foto Karol Hrčka

Zobraziť viac