Podľa mňa najlepší kysnutý koláčik. Hustá, sladká posýpka musí byť!
Na cesto potrebujeme:
Na posýpku potrebujeme:
Postup:
Z rozdrobeného droždia, lyžičky cukru, 2 lyžíc múky a 3 lyžíc mlieka vymiešame kvások a v teple ho necháme vzrásť. Do misy vsypeme zvyšnú múku a cukor. Pridáme vanilkový cukor, soľ, vajcia, vyrastený kvások a rozpustený tuk. Prilejeme zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. V teple ho necháme vykysnúť, až zdvojnásobí objem, cca 1 hodinu. Klasický nízky plech vymastíme maslom a cesto za pomoci stierky alebo rúk rozotrieme rovnomerne po plechu. Posypeme čučoriedkami a posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme jednoducho tak, že všetky ingrediencie na ňu určené, spracujeme prstami. Pečieme v trúbe na 200 stupňoch, cca 15 až 20 minút.
Tu sú všetky suroviny. A prečo dvojmo? Lebo koláčik je taký dobrý, že jeden bude v každej rodine málo!
Text a foto Bibiana Jacko
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment