Recepty

Recept na vianočnú tekvicovú marmeládu, ktorú práve uvarila Kamila Magálová si určite na internete nájdete….

My vám ponúkame recept na jednoduchý vianočný pomarančový sirup a marmeládu

Vianočný pomarančový sirup

Doba prípravy: asi 40 minút

Vystačí na: 700 ml sirupu

Prísady:

500 g pomarančov (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)

5 celých klinčekov

celá škorica

na špičku noža mletého kardamómu

100 ml vody

1 balíček Cukru na sirup Dr. Oetker

  1. Na prípravu sirupu vložíme kúsky pomaranča do hrnca. Pridáme klinčeky, škoricu, kardamóm a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor na prípravu sirupu a odložíme na noc do chladničky.
  2. Druhý deň prepasírujeme cez sitko a sirup asi 5 minút povaríme. Ešte horúci sirup nalejeme do dôkladne umytých nahriatych fliaš. Fľaše starostlivo uzavrieme viečkom a asi na 20 minút položíme naležato.

Vianočná pomarančová marmeláda  

Prísady:

  • nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov
  • 500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov)
  • 500 ml 100 % pomarančovej šťavy
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
  • 500 g cukru

Príprava:

  1. Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme.
  2. Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  3. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  4. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
  5. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

„Musíme myslieť na zadné kolieska,“ ešte aj dnes počujem môjho, otca ako zdôrazňoval tento fakt

Dnes sme celá rodina sedeli pri obede a veľa sme sa rozprávali. Stará i mladá…

5 hodín pred

Zabúdame, že život je krátky. Povedz ľuďom dnes, že ti na nich záleží…

Zabúdame, že život je krátky. Zabúdame povedať ľudom na ktorých nám záleží, že ich máme…

6 hodín pred

Odporcovia a zástancovia červeného mäsa. Radí MUDr. Karol Džupa.

Hlavné výhrady odporcov aj zástancov červeného mäsa sa opierajú o rôzne štúdie. Jedna z nich…

6 hodín pred

O Petre Tothovej, ktorej sa splnila túžba stať sa raz šperkárkou a možno s touto korunkou už aj svetoznámou

Originálne dielka tejto mladej ženy si môžete pozrieť na jej stránke. Teraz sa mame dvoch…

6 hodín pred

„Na psychiku seniorov počas vianočných sviatkov vplýva aj strata životného partnera,“ hovorí primárka oddelenia dlhodobo chorých

Vianoce sú časom, keď nikto nemá byť sám. Platí to aj o senioroch, pre ktorých môžu…

6 hodín pred

Máte doma ešte tento poklad? Ja som pri upratovaní našla už len takéto torzo!

Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…

1 deň pred