Aktuálne

Priatelia, určite ste už počuli o zdravej a nezdravej strave. Čo si o tom myslíte, pýta sa MUDr. Jozef Marec?

Tí, ktorí to vyznávajú a v praxi asi realizujú, tí tomu asi aj veria. Veď ja nikomu neberiem názor, ani nechcem nikomu nič podsúvať, toto je výlučne názor môj, i keď sa nemusí niekomu páčiť. Ježiš, doktor! A takéto píše! S tým sa stretávam často. Nuž, asi práve preto že som doktor. Možno som protiextrém kolegu Bukovského. Ale však posúďte sami. Ja by som sa rád opýtal priateľov, čo kupujú akože tie zdravé potraviny – ako si ich vyberajú, ako vedia, že sú to tie zdravé? Pýtajú si k nim ich zdravotnú dokumentáciu, alebo ich pred kúpou dajú vyšetriť? Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy, dobre. Ale toto mi nie je jasné, ako sa určuje, ktorá potravina je zdravá a ktorá nie? alebo inak- kto to rozhodol? Politika, či ideológia, či stratégia tzv. zdravej, či lepšie správnej výživy dostala za posledných niekoľko desaťročí občas riadne na frak a namiesto zdravia priniesla len zhoršenie niektorých ochorení( teda nebola jedinou príčinou, to ako pozor!) Desiatky rokov nás presviedčali, že masť a maslo sú fuj, že treba jesť rastlinné oleje. Vyberali tuk z mlieka a nahrádzali ho nejakým rastlinným sajrajtom. No a bohchráň jesť vajcia! Lebo cholesterol. Potom sa ale ukázalo, že s tým cholesterolom to nie je asi až také horúce, ale maslo a masť nikto nerehabilitoval, hoci niektoré vlastnosti, ktoré majú sa nedajú rastlinnými tukmi nahradiť. A sú dokonca v určitých smeroch liečivé.
Naopak- syntetické stužované tuky obsahovali( neviem či ešte furt) nebezpečné trans-mastné kyseliny, ktoré naše telo nevedelo metabolizovať, ukladali sa do tukových bunkových membrán a poškodzovali nám zdravie. Margaríny navyše majú bod tuhnutie aj viac ako 40 st.C a neroztopia sa dokonale ani v bruchu, aby mohli byť rozložené a vstrebané, čím extra zaťažujú pečeň a pankreas. Tuky totiž potrebujú na vstrebávanie tekutú konzistenciu, čiže bod topenia 37 stupňov a menej. A teraz, ako ste si možno všimli- ubúda aj reklám aj regálov s margarínmi a rôznymi nátierkami. Iný veľký omyl čo sa týka tukov je, že sa z olivového panenského oleja nepriberá. Vážení, aj keby bol ten olej panenský ako Gréta, furt obsahuje 9,1 kcal na gram hmotnosti, čiže ako každý tuk, zložený z triglyceridov. a rovnako z neho priberiete.
Zelenina, ovocie a iné plody,, to je ďalšia kontroverzná téma. Oboje bolo vždy významnou súčasťou jedálnička väčšiny národov. To platí furt, ale význam oboch sa značne preceňuje. Tak zelenina povedzme. Pokiaľ máte svoju zo záhradky a staráte sa o ňu, ale skoro každá má aj svoje horšie stránky. Kupovaná obsahuje nekontrolované množstvo dusičnanov, pesticídov a ktovie akého ešte bordelu. Napr. ťažké kovy. Nikdy nemáte istotu, lebo zahraničnému výrobcovi na zdraví Slováka nezáleží a kontroly sa žiadne nerobia, aby mal zahraničný výrobca istotu, že to tu predá.
Ešte väčší problém je ovocie. Mám ho veľmi rád a jedol by som ho veľa, ale nemôžem. Mám nadváhu, obezitu brušného typu a s ňou ide ruka v ruke skoro vždy stukovatená pečeň. A ovocie obsahuje fruktózu, ovocný cukor, ktorý sa s chorou pečeňou nejako zvlášť nemusí. Obézny človek by mal obmedziť konzumáciu ovocia na 200 g denne a najlepšie NEJESŤ OVOCIE VôBEC. Hlavne sa vyhýbať ovociu s vysokým obsahom fruktózy, napr. banánom, hroznu, prezretým kôstkoviciam, figám, datľám. No, už akokoľvek kto chce, nechcem nikomu búrať jeho mýty.
Som v strave konzervatívny a som proti akýmkoľvek extrémom. Človek je všežravec a teda aj karnivor, čiže mäsožravec. Máme k tomu účelu očné zuby, slinivku brušnú a krátke črevo. Ale jasné, všetkého veľa škodí. Aj diét. Samozrejme, nemám teraz na mysli diéty vynútené nejakým ochorením. Eliminačné, alebo naopak, substitučné. Kedy musíme nejakú potravinu zo stravy vylúčiť, alebo naopak, dodávať vo vyššom množstve. Toto sú diéty liečebné. Inak som presvedčený, že relatívne zdravý človek môže jesť všetko, čo bolo k jedlu požehnané. Ale kľúčom k úspechu je STRIEDMOSŤ!!!
Jesť menej, nikdy nie dosýta. Ja viem, to hovorí ten pravý. Ja sa rád nepríčetne nažeriem. Tak raz za týždeň. Kamoška ma nedávno označila za gurmána. Potešilo ma to a hlavne pobavilo, lebo ja som všežravec v pravom svetle slova zmyslu a v jedle skromný. Pre mňa je prioritou kvantita. Nemal by som to písať, lebo však Ježiš, doktor a takto píše! Ale je to na mne vidno a ja sa za to nenávidím. Jediné jedlo, ktoré neznášam je syrový nákyp z rastlinného syra Kravička. Ale vážne, priatelia. Striedmosť je kľúč k tomu, aby ste sa stravou nezabíjali. Hippokrates povedal, že strava je tvojim liekom. Paracelsus zasa povedal, že rozdiel medzi liekom a jedom je v dávke a o strave to platí dvojnásobne. Veď stačí zo slova STRAVA zameniť jedno písmenko a máte slovo OTRAVA. To si môžete urobiť ako magnetku na chladničku. Takže priatelia- neexistuje zdravá a nezdravá, či nedajbože chorá strava. EXISTUJE LEN STRAVA. A záleží len na človeku, ako s týmto faktom naloží. A treba pamätať, že čo jednému prospieva, inému nemusí. A priatelia- nič vám tak nepomôže k správnemu stravovaniu a k tzv. zdravému (to je už dnes skoro urážka) životnému štýlu, ako ZDRAVÝ ROZUM!!! A toho nám všetkým prajem do Nového roku 2023 úplne najviac. Lebo so zdravým rozumom príde aj zdravie aj spokojnosť aj pocit vnútorného šťastia, že víťazíme sami nad sebou. Požehnaný Nový rok, myslím že nijaký lepší vinš ma nenapadne.
P.S. Toť môj súkromný názor. Nikomu ho nevnucujem lebo nechcem mať nikoho na svedomí.
MUDr. Jozef Marec
Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

4 hodiny pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

4 hodiny pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

8 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

10 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

22 hodín pred

Pani Alica má vo svojej zbierke 1368 vreckoviek. Mnohé sú veľmi vzácne.

Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…

23 hodín pred