Len ťažko by sme hľadali ikonickejšiu dvojicu ako je vanilka a kakao. Patria k sebe ako snežienky k jari, ako vajíčka ku korbáču a ako vôňa čerstvo upečených dobrôt k domovu. Keď horkosť kakaa zjemní voňavá vanilka, vznikne koncert chutí, ktorému málokto odolá. S našimi receptami si túto symfóniu môžete dopriať doma napríklad každý deň.
Na jar prichádza nová energia a chuť vyskúšať niečo nevšedné. Začnite napríklad netradičným dezertom! Lahodné chute s nádychom vzdialených krajín dokážete vykúzliť aj z osvedčených surovín, ako sú vanilka a kakao. Poďme sa na ne pozrieť zblízka.
Objavte vôňu vanilky
Vanilka právom patrí medzi celosvetovo najobľúbenejšie sladké chute. Jej aróma je totiž skutočne nezabudnuteľná. Malá štipka mletej vanilky na jazyku vyvolá pocit desiatok rozplývajúcich sa ovocných chutí. Táto rastlina pochádzajúca od Aztékov má totiž plody so zázračnou schopnosťou zvýrazniť chute všetkých ostatných surovín. Vanilkové struky samy osebe majú chuť drevitú, korenistú a ľahko sladkastú.
V súčasnosti sa vanilka pestuje hlavne na Madagaskare, ale aj v iných teplých oblastiach, ako napríklad Mexiko, ostrovy v Indickom oceáne, Srí Lanka, Bahamy či Indonézia. Jej spracovanie je veľmi náročné, a preto ide o druhé najdrahšie korenie na svete hneď po šafrane. Dr. Oetker ponúka najširší sortiment vanilky na trhu, ako Vanilku mletú, ďalej Vanilkovú pastu a Extrakt vanilky Bourbon, Vanilkový cukor, a dokonca aj celý struk. Vanilka Bourbon pritom pochádza práve z Madagaskaru.
Extrakt či pasta sa ľahko dávkujú a dokážu ochutiť veľké množstvo krému, a tak ich oceníte predovšetkým pri tvorbe sladkých pokrmov a dezertov. Najuniverzálnejším pomocníkom, po ktorom môžete siahnuť, je však Dr. Oetker Vanilka mletá. V jednom sáčku sa skrýva toľko chuti ako v celom vanilkovom struku. Hodí sa na pečenie, varenie aj studenú kuchyňu, pretože má jemnú a nevtieravú, ale napriek tomu intenzívnu vôňu.
Všetky odtiene kakaa
Už len pomyslenie na čerstvú kakaovú tortu zapne všetky vaše chuťové poháriky a rozšíri zreničky. Iste nie je náhoda, že kakao sa k nám dostalo rovnako ako vanilka z Južnej Ameriky. Ich kombinácia je úplná klasika, s ktorou nikdy nešliapnete vedľa.
Kakao si môžete dopriať hneď v niekoľkých formách. Najrýdzejšie je Prírodné kakao Dr. Oetker, ktoré si zachováva dôležité vlastnosti kakaových bôbov, pretože neprešlo alkalizačným procesom. Je bohaté najmä na veľmi cenené antioxidanty. Prírodné kakao má svetlejšiu farbu ako kakao holandské a predovšetkým nižšie pH, vďaka ktorému sa hodí na pečenie s využitím jedlej sódy. Obsahuje aj 2x viac kakaového masla ako klasické Dr. Oetker Holandské kakao, ktoré je tmavšie a úplne všestranne využiteľné. Pokiaľ chcete, aby váš dezert šokoval na prvý pohľad, siahnite po Dr. Oetker Čiernom kakau. Jeho farba vzniká prírodnou cestou vďaka extra alkalizácii.
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment