Reklama

Aktuálne

Prečo sa môže pandémia čoskoro skončiť?

Vedci z Marylandskej univerzity zistili, že najviac prípadov epidémie CIVID-19 je v krajinách , ktoré sa nachádzajú v jednej, pomernej úzkej zemepisnej šírke na severnej pologuli medzi 30 – 50 stupňami. Patria sem Taliansko, Španielsko, Irán, Spojené štáty americké, Čína a Južná Kórea. V týchto krajinách sa infekciou nakazilo vyše 70 000 ľudí. Na základe tejto skutočnosti prišli k záveru, že vírus má najlepšie podmienky na šírenie v  krajinách, kde je teplota od +5 do +11 stupňov a vlhkosť je od 47 do 79 percent. Rovnaký názor majú aj vedci zo Spojeného kráľovstva. Najoptimálnejšia teplota pre patogén je + 8,7 stupňa. Ak sa oteplí, pôvodca tejto choroby podľa  tejto verzie  zomrie.

Taliansko a Izrael síce sú na približne rovnakej zemepisnej šírke, obe krajiny sú turistami veľmi navštevované, ale v Taliansku v piatok presiahol počet nakazených ľudí 35 000, kým v Izraeli sa nevyskytlo viac ako 500 prípadov. Lenže keď sa vírus začal šíriť v severnom Taliansku koncom februára a začiatkom marca, bola v tých najviac zasiahnutých lokalitách teplota v rozmedzí +6 až + 9. V Tel Avive bolo od začiatku zimy najmenej 2 – 3 x teplejšie.

Keď sa COVID-19 začiatkom marca začal šíriť v Južnej Kórei, zaznamenali hneď niekoľko stoviek prípadov koronavírusovej infekcie, teraz sa počty pohybujú v desiatkach prípadov. A tu je vysvetlenie: začiatkom minulého týždňa začali do Južnej Kórei prichádzať vzdušné masy zo subtrópov. Popoludní sa vzduch v Soule zohreje na +15.

Na základe tejto logiky sa aj v ďalších krajinách čoskoro môžu vytvoriť podmienky na zníženie počtu nakazených koronavírusom. Ale okrem stúpajúcej teploty sa na severnej pologuli začala jar. A do mája sa slnečné žiarenie takmer zdvojnásobí. To znamená, že ultrafialové žiarenie vstupujúce do atmosféry bude pri dezinfekcii vzduchu účinnejšie.

S príchodom teplých dní sa príroda začne prebúdzať. Bude sa zvyšovať aj imunita človeka, budeme šťastnejší a tým zvíťazíme nad infekciou, uviedol odborník na molekulárnu genetiku Dmitrij Kvon.

V tejto situácii sa však nemožno spoliehať iba na počasie. Hlavnou zbraňou proti koronavírusu je izolácia pacientov a dodržiavanie osobnej hygieny.

Zdroj: https://www.vesti.ru/doc.html?id=3249952&utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

4 minúty pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

5 hodín pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

5 hodín pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

5 hodín pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

9 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

1 deň pred