Aktuálne

Pravá maďarská ťahaná štrúdľa od tety Eržiky

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým obsahom lepku, ktorý zaručí, že cesto bude pružné a nebude sa trhať. Na štrúdľu sa preto používa hladká múka 00 extra, známa aj ako dvojnulka. Cesto musíte nechať odležať v teple aspoň hodinu a plnku už môžete pridať podľa svojho gusta. Jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú, makovo-višňovú, tvarohovú s hrozienkami alebo inú – takú, aká vám najviac chutí.

Suroviny:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 lyžica octu
  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • maslo na potieranie

Makovo plnka:

  • 1/2 kg mletý mak
  • 150g masla
  • 1/2 l kyslá smotana
  • vajíčko
  • jemný kryštálový cukor podľa chuti

Postup:

1. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, olej, ocot, vodu a začneme spracovávať cesto, ktoré musíte hniesť aspoň 30 minút. Výsledné cesto má byť vláčne, na pohľad lesklé. Bochník cesta jemne potrieme olejom (aby neobschol) a prikryjeme teplou miskou alebo hrncom. Necháme v teple odpočívať 60 minút.

 

2. Na stole si rozprestrieme čistú plachtu alebo obrus, mierne poprášime múkou, do stredu položíme cesto a začneme ho vyťahovať od stredu smerom von. Cesto najskôr rukami roztiahneme, potom ho naolejovanými rukami podoberieme hánkami a ťaháme od seba. Natiahnuté cesto položíme na plachtu a pokračujeme stále dookola, až ho roztiahneme celé. Správne natiahnuté cesto má byť priesvitné, pergamenové a bez trhlín. Ak sa vám ale roztrhne, nezúfajte, jednoducho ho spojte stlačením roztrhnutých častí.

Rada: Cesto si môžete rozdeliť na dve časti a každú vytiahnuť zvlášť. Štrúdľa nebude taká obrovská, ale bude sa vám s ňou lepšie manipulovať.

3. Roztiahnuté cesto pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme makom, ktorý sme zmiešali s cukrom. Potom smotanu dobre rozšľaháme s vajíčkom, pridáme cukor a rozdelíme na cesto.

4. Štrúdľu stáčame pomocou obrusu. Je to veľmi jednoduchý úkon: stačí uchopiť koniec obrusu, podvihnúť ho a štrúdľa sa sama stočí. Konce štrúdle zahneme alebo stlačíme. Potom ju opatrne pomocou obrusu preklopíme na plech.

 

5. Štrúdľu na plechu poctivo ponatierame rozpusteným maslom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 190 °C. Pečieme 35 až 40 minút do zlatista.

Upečenú ju ešte za horúca znovu potrieme rozpusteným maslom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Alchemilka je veľkým darom pre všetky ženy, v každom veku!

Istá pani zaslala do redakcie časopisu so zdravotnou tematikou nasledujúci odkaz: „Rada by som sa…

1 hodinu pred

Kde sa podeli pekní muži?

Prerastené bábätká. Tuleni. Zženštelí chlapčekovia. Tak označujú ženy nad päťdesiat rokov súčasných mladých mužov. Všimli…

16 hodín pred

Keď ešte bývala Bratislavská lýra Zlatou

Keď sa citeľne oteplí a mesto rozkvitne zobudenými stromami i ružovými kríkmi, táto každoročne sa…

16 hodín pred

Správne odpovede na náš kvíz o Slovensku

Odpovede: Dunaj preteká cez 10 štátov – Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko,…

1 deň pred

Skúste, aké sú vaše vedomosti o našom rodnom Slovensku?

Kvíz o Slovensku Otázky: Cez koľko štátov preteká rieka Dunaj? Ktoré mesto je hlavným mestom…

1 deň pred

Kvalitná domáca zmrzlina len z troch ingrediencii

Áno, tento recept sme už uverejnili, ale ja som bola zvedavá, či zmrzlina bude naozaj…

2 dni pred