Reklama

Aktuálne

Po dvoch mesiacoch „abstinencie,“ som dnes upiekla najlepší chlieb!

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len:

  • 1 kg hladkej múky T650
  • cca 7 dlc vody
  • 1 sušené kvasnice
  • 2 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice octu

Zemiaky uvarím a nechám vychladnúť. Očistím a nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť. Cesto v mise zakryjem kúpacou čapicou, ktorú si ušetrím na dovolenke v hoteli. Má gumičku a dobre priľne k miske. Cesto na noc odložím na chladné miesto ( na balkón, v lete do chladničky). Ráno vložím plech do rúry aj s pokrievkou. Zapnem rúru na 230 stupňov. Medzitým cesto vyberiem na múkou posypanú dosku a dobre ponaťahujem, zložím a zase ťahám, aj 20 krát. Nakoniec vyformujem bochník, nechám ho na dobre pomúčenej doske ešte kysnúť prikryté utierkou. Po pol hodine je plech v rúre už dobre zohriaty,  s rukavicami ho vytiahnem, odložím pokrievku, opatrne vložím cesto, prikryjem pokrievkou a vložím do rúry. Práve tá pokrievka slúži na vytvorenie vlhkého prostredia, ktoré chlieb pri pečení potrebuje. Pokrievku odložím po 20 minútach pečenia, stiahnem teplotu na 220 stupňov a pečiem ešte 40 minút. Celkový čas pečenia je hodina. No potom už túto dobrotu vytiahnem a položím na mriežku, aby vychladla.

Text a foto Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

5 hodín pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

10 hodín pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

10 hodín pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

10 hodín pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

14 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

1 deň pred