Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak len môj vlastný, domáci.
Môj recept na plnenú papriku:
Na omáčku:
Pomleté mäso zmiešam s ryžou a pridám všetko korenie a pretlačený cesnak. Presné množstvá vám nepoviem. Pridávam postupne a koštujem. Papriky očistím a tu je moja vychytávka:
Všetok „odpad“ z papriky ide do hrnca, v ktorom sa budú vo vode papriky variť. Do vody pridám soľ a naplnené papriky (je ich 11) varím asi 30 minút. Medzitým robím omáčku. Z oleja a múky spravím zásmažku, zalejem studenou vodou, dobre rozmiešam a potom už pridávam len vodu, kde sa varia papriky.
Potom pridám pretlak, smotanu, soľ, cukor, ale koľko, to vám nepoviem. Postupne, jazyk mám spálený, ale stále koštujem, až kým nemá vynikajúcu chuť. Medzitým sú papriky uvarené, pridám ich k omáčke, nechám prevrieť a hotovo!
Text a foto Libuša Sabová
Narodila sa v roku 1941. Martha Steward je americká podnikateľka, spisovateľka a moderátorka. Začínala organizovaním…
Nie vysnívanú, ale minimálnu, ktorú som si stanovila. Niekedy mám pocit, že to ide príliš…
Lieskové orechy priaznivým spôsobom ovplyvňujú zdravie ľudí už odpradávna – staroveký predpis miešania roztlčených lieskovcov…
Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a znamená stratu sily, chudobu a choroby.…
Vyskúšajte surovú pohanku s jogurtom na lačno. Je to veľmi zdravé jedlo, užitočné, lebo vyčistí…
Hosťom Martiny Valachovej v podcaste ODznova bola Doda Lednická, ktorá zabojovala s chorobami a dnes už…
Leave a Comment