Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak len môj vlastný, domáci.
Môj recept na plnenú papriku:
Na omáčku:
Pomleté mäso zmiešam s ryžou a pridám všetko korenie a pretlačený cesnak. Presné množstvá vám nepoviem. Pridávam postupne a koštujem. Papriky očistím a tu je moja vychytávka:
Všetok „odpad“ z papriky ide do hrnca, v ktorom sa budú vo vode papriky variť. Do vody pridám soľ a naplnené papriky (je ich 11) varím asi 30 minút. Medzitým robím omáčku. Z oleja a múky spravím zásmažku, zalejem studenou vodou, dobre rozmiešam a potom už pridávam len vodu, kde sa varia papriky.
Potom pridám pretlak, smotanu, soľ, cukor, ale koľko, to vám nepoviem. Postupne, jazyk mám spálený, ale stále koštujem, až kým nemá vynikajúcu chuť. Medzitým sú papriky uvarené, pridám ich k omáčke, nechám prevrieť a hotovo!
Text a foto Libuša Sabová
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment