Pikantné kvašáky. Nevieme sa ich dojesť, teda hlavne môj muž!
Už som naložila tretí trojlitrový pohár a môj muž ich stíha jesť. Úroda uhoriek nie je bohvieaká (kvôli suchu), ani tvar uhoriek nie je dokonalý, ale to nevadí. Ako ich robím?
Potrebujeme:
- 2 kg uhoriek
- 1 hlávku cesnaku
- za hrsť kôpru (hlavne kvet a stonky)
- za hrsť hroznového listu aj so stonkou (nemusí byť)
- 2 veľké feferónky
- 20 guľôčok čierneho korenia
- 2 lyžice soli
- 2 litre vody
Postup:
Vodu dáme zovrieť, pridáme soľ a odstavíme. Na dno pohára vložíme očistený cesnak, rozkrojené feferónky, korenie , časť kôpru a časť hroznového listu. Uhorkám odkrojíme konce (neprepichujeme, keď nechceme, aby sme z nich mali blato). Postupne ukladáme do pohára. Asi v polovici pridáme zvyšný kôpor a hroznový list a pokračujeme v ukladaní uhoriek. Pohár položíme na tanier a zalejeme ešte horúcou slanou vodou tak, aby boli všetky uhorky ponorené.
Moja vychytávka:
Keďže nemám drievko, ktoré by zabránilo vystupovaniu uhoriek, naplním vodou malý pohárik, zavriem a položím na hrdlo pohára s uhorkami. V týchto teplách sú hotové za 5 – 6 dní. Keď ich nestihnete všetky zjesť, poukladajte do sedemdecového pohára, zalejte precedeným nálevom, uzavrite a odložte do chladničky. Vydržia aj do Vianoc.
Text a foto Libuša Sabová