Perla orientálnej kuchyne – humus
Humus je vynikajúcim zdrojom bielkovín, znižuje hladinu cukru v krvi, znižuje riziko vzniku rakoviny, obsahuje serotonín, ktorý pomáha zaspať, preto sa odporúča konzumovať ho večer. Jeho hlavnou surovinou je varený cícer, ktorý má sladkastú, orechovú chuť a výborne sa hodí aj do šalátov. Existuje veľa receptov na prípravu humusu, ale ten najlepší je zhotovený doma.
Potrebujeme:
- 1,5 hrnčeka scedeného cícera z konzervy
- 1/4 hrnčeka sezamovej pasty tažin
- 1/2 lyžičky rasce
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice vody
- 1/4 hrnčeka olivového oleja
Postup:
Cícer s cesnakom, rascou a soľou rozmixujeme. Postupne pridáme citrónovú šťavu a potom vodu. Pridajte sezamovú pastu a zamiešajte. Keď vznikne homogénna hmota, pridajte olivový olej. Humus nechajte odležať 30 minút. Pred podávaním ešte môžete poliať olivovým olejom, ozdobiť zeleninou a posypať sezamovými semiačkami.
Ak chcete mať ešte zdravší humus, upečte v rúre v alobale s trochou olivového oleja dve cvikle do mäkka, keď sú mäkké rozmixujte a pridajte do hotového humusu.
Foto Pixabay