Paradajkový pretlak bez zavárania

Robím ho už takto roky. Suroviny na cca 3 kg paradajok:

3 lyžice kryštálového cukru

1 1/2  lyžice soli

Rajčiny umyjem, nakrájam priamo do hrnca na menšie kúsky. Vezmem ponorný mixér  a dobre premyxujem na kašu. Položím na šporák, pridám soľ a cukor ( ale zmes aj okoštujem, aby vyhovovala našim chutiam, takže podľa chuti môžem ešte cukor, alebo soľ pridať) a varím do zhustnutia. Horúce nalejem do pripravených umytých a suchých pohárov, uzavriem a otočím na 5 minút uzáverom dole (podobne, ako keď sa robí džem). Po 5 minútach poháre otočím a počúvam, ako viečka pomaly pukajú, chytajú sa. Pretlak sa nepokazí, lebo soľ a cukor ho dobre konzervujú.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

3 hodiny pred

Dopĺňanie vitamínu D počas jesene a zimy: Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…

3 hodiny pred

Tapas je dobrá voľba, keď príde návšteva

Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…

3 hodiny pred

Tieto Vianoce si pamätám. Medzi darčekmi pozerala na mňa veľkými očami krásna vlasatá bábika a mrkala dlhými mihalnicami. Dostala meno Moja!

Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…

18 hodín pred

Vianočný pozdrav všetkým

To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…

18 hodín pred

Ako strávila vaša obľúbená hlásateľka Ada Straková Vianoce?

Ako každý rok. S manželom, dcérou a milovanou vnučkou. "My sme sa veľmi potešili týmto…

1 deň pred