Hovädzí guľáš s domácim chlebom
Na prípravu potrebujeme:
Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si dala do kanvice zovrieť. Premiešam, stiahnem plameň na minimum (elektrický šporák na č. 2) a cca hodinu mäso dusím. Medzitým si na jemnom strúhadle postrúham surové zemiaky a cesnak. Ak je už mäso dosť mäkké, pridám postrúhané zemiaky s cesnakom, dobre premiešam a prikryté nechám prevariť (občas premiešam, aby sa nepripálilo). Takto ja zahusťujem guľáš, ale aj iné polievky, napr. kapustnicu. Je to oveľa chutnejšie, ako zahusťovať s múkou. Nakoniec pridám ošúpané a nakrájané zemiaky. Ak je zmes veľmi hustá, pridám vodu. Zemiaky odoberu soľ z polievky, takže ešte dosolím, prisypem štipľavú papriku, alebo chilli. Keď sú zemiaky mäkké, sporák vypnem a guľáš dochutím majoránkou. S tou opatrne, radšej postupne, lebo keď sa nasype veľa, je ju veľmi cítiť a už sa to nedá ničím napraviť. Vždy pamätajte na múdre príslovie: V kuchyni menej znamená viac!“
Recept na domáci chlebík som už viackrát pridávala.
Dobrú chuť!
Libuša Sabová
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…
Leave a Comment