Aktuálne

Obed pre chlapa, ktorý celé dopoludnie robil v záhrade

Hovädzí guľáš s domácim chlebom

Na prípravu potrebujeme:

  • 1 kg hovädzej nožiny (močing)
  • 1/2 kg cibule
  • 4-5 zemiakov (dva menšie budú na zahustenie)
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • rasca celá
  • sladká červená paprika
  • štipľavá paprika podľa chuti
  • majoránka

Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si dala do kanvice zovrieť. Premiešam, stiahnem plameň na minimum (elektrický šporák na č. 2) a cca hodinu mäso dusím. Medzitým si na jemnom strúhadle postrúham surové zemiaky a cesnak. Ak je už mäso dosť mäkké, pridám postrúhané zemiaky s cesnakom, dobre premiešam a prikryté nechám prevariť (občas premiešam, aby sa nepripálilo). Takto ja zahusťujem guľáš, ale aj iné polievky, napr. kapustnicu. Je to oveľa chutnejšie, ako zahusťovať s múkou. Nakoniec pridám ošúpané a nakrájané zemiaky. Ak je zmes veľmi hustá, pridám vodu. Zemiaky odoberu soľ z polievky, takže ešte dosolím, prisypem štipľavú papriku, alebo chilli. Keď sú zemiaky mäkké, sporák vypnem a guľáš dochutím majoránkou. S tou opatrne, radšej postupne, lebo keď sa nasype veľa, je ju veľmi cítiť a už sa to nedá ničím napraviť. Vždy pamätajte na múdre príslovie: V kuchyni menej znamená viac!“

Recept na domáci chlebík som už viackrát pridávala.

Dobrú chuť!

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

5 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

5 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

8 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

11 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

23 hodín pred

Pani Alica má vo svojej zbierke 1368 vreckoviek. Mnohé sú veľmi vzácne.

Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…

23 hodín pred