Nedeľa bývala zvláštnym dňom. Mala úplne inú vôňu, ako bežné dni. My sme veľmi často cestovali k starým rodičom na Záhorie. Naša babka, mamina mama, bola veľmi pracovitá žena. Veľa dopestovala, dochovala. Myslím si, že v tom období sme mäso ani nekupovali, všetko sme mali od nej. Zabíjalo sa prasiatko, sliepky, aj husi. Mrazničky vtedy ešte neboli a tak sa mäso upieklo a zalialo do masti. Podobne aj hus. Vždy sme mali doma v špajze veľké hlinené nádoby plné mäsa zaliateho v masti. Ale nedeľný obed u našej babky, to musela byť vždy slepačia polievka, veľmi silný vývar s domácimi žltučkými rezancami z domácich vajec. Sliepka sa varila aj s paprčkami a tie mal môj dedko najradšej. Potom sa sliepka z polievky vybrala a babka ju dala ešte zapiecť do rúry do zlatista. K tomu sme mali zemiaky a najčastejšie slivkový kompót, alebo šalát. Babka robila vynikajúce šamrole, v ktorých bol žĺtkový krém. Keďže som už ako malá športovala, zmestilo sa ich do mňa naozaj veľa! Jeden rekord, ale to už z volejbalových čias bolo za sobotu a nedeľu 15 kusov.
Takýto nedeľný obed mám v pamäti.
Libuša Sabová
Foto Depositpohotos.com
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment