Pracovná doska patrí k najvyťaženejším častiam kuchyne. Ponuka rôznych možností a materiálov, vďaka ktorým podporíte jej vysokú odolnosť, je našťastie vysoká. Avšak, výber novej pracovnej dosky do kuchyne je viac ako len materiál.
Aby vám teda táto časť kuchyne prinášala nielen pri varení obľúbených pokrmov potrebný komfort, určite myslite pri hľadaní vhodného modelu na všetky potrebné vlastnosti. My vám pre rýchlejší prehľad a výber povieme, ktoré to sú.
Veľká záťaž na niekoľko rokov je to, čomu musia kuchynské pracovné dosky odolávať. Veľmi často sa na nich krája, presúvajú hrnce a panvice a svoje stabilné miesto na tejto ploche nachádzajú aj moderné malé domáce spotrebiče a roboty. Moderná pracovná doska do kuchyne sa preto musí vyberať na základe určitých základných kritérií, medzi ktoré patria:
Nielen materiál a charakter pracovnej dosky, ale aj jej umiestnenie v určitej výške ovplyvňuje to, ako optimálne budú pracovné procesy pri vašej každodennej práci v kuchyni. Ergonomická práca v pohodlnej výške tiež dokáže premeniť kuchyňu na oveľa pohodlnejší priestor.
Aké sú optimálne výšky pracovnej dosky v závislosti od výšky vašej postavy?
Veľa aspektov plánovania a výberu pracovnej dosky závisí aj od jej umiestnenia. V tomto smere bude zohrávať dôležitú úlohu najmä drez. Či už to bude obľúbený nerezový drez alebo si zvolíte iný moderný materiál, významné slovo má skôr jeho veľkosť. V súvislosti s drezom dávajte pozor aj na dostatočnú vzdialenosť elektrickej zásuvky od plochy drezu, aby nedošlo k nehode.
Hrúbka pracovnej dosky sa môže líšiť. Veľa závisí od materiálu a vašich optických preferencií. Najčastejšie sú ponúkané hrúbky pracovnej dosky 1 až 6 cm.
V závislosti od výrobcu sú pracovné dosky dostupné samozrejme aj v iných hrúbkach. Čoraz častejšie sa ponúka napríklad model Superslim. Ak chcete obzvlášť tenkú a napriek tomu robustnú pracovnú dosku, mali by ste namiesto kameňa zvoliť nehrdzavejúcu oceľ alebo keramiku.
Super tenké pracovné dosky sa dajú vyrobiť aj z iných materiálov ako len z prírodného kameňa. Veľmi obľúbený je dokonca laminát.
Pomerne vplyvným faktorom pohodlia pracovnej dosky v kuchyni je aj jej hĺbka. Spravidla sa používa rozmer 60 cm, čo nie je žiadna náhoda. Z praxe vyplýva, že väčšina prác na pracovnej ploche prebieha na predných 30 centimetroch, zvyšná plocha sa využíva na odkladanie vecí, ktoré nebránia priebehu kuchynských procesov.
Nezabudnite aj na vhodnú farbu dosky a materiál, ktorý si nevyžaduje náročnú starostlivosť.
Zdroj obrázka:Sheremetio/Shutterstock.com
Reklamný článok Seocentrum s.r.o.
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…
Leave a Comment