Resveratrol je rastlinný hormón, ktorý bol prvýkrát izolovaný v roku 1940 z koreňa istej čínskej rastliny, ale až v roku 1976 sa zistila jeho prítomnosť v hrozne. Zo všetkých v prírode sa vyskytujúcich protinádorových látok, ktoré sa v poslednom období skúmajú, práve resveratrol vzbudzuje veľké nadšenie. Mimoriadnym spôsobom totiž obmedzuje rast rakovinových buniek. Vedecké výskumy poukazujú na jeho efektivitu hlavne v prevencii rakoviny prsníka, hrubého čreva a pažeráka. Resveratrol je antioxidačne dvadsaťkrát účinnejší ako vitamín C, päťkrát silnejší ako betakarotén a má päťdesiatkrát vyšší antioxidačný efekt ako vitamín E. Dr. David Sinclair z Harvardskej univerzity na základe svojich výskumov tvrdí, že dĺžka života všetkých doteraz testovaných foriem života bola dramaticky predĺžená už nepatrným množstvom resveratrolu. Jeho priaznivé účinky na srdcovo – cievny systém robia z neho látku, ktorá výrazne prospieva ľudskému zdraviu. Resveratrol sa v značnej miere nachádza v hrozne. Možno si radšej zakúpite veľké a nádherne vyzerajúce strapce hrozna v hypermarkete, ako na bobule skromnejšie a na pohľad menej príťažlivejšie hrozno od drobnopestovateľov. Avšak vo všeobecnosti platí, že v čím menej priaznivom prostredí hrozno vyrastá, tým vyšší obsah resveratrolu obsahuje. Jeho tvorba totiž predstavuje vo viniči ochranný mechanizmus rastliny proti nepriazni z vonkajšieho prostredia. Navyše hrozno z dovozu bolo zaradené do zoznamu dvanástich najviac kontaminovaných potravín pesticídmi. Resveratrol je prítomný hlavne v šupke a semenách. Z hľadiska využiteľnosti pre ľudské telo je ho najviac v červenom víne, s obsahom od 1mg na 125 ml pohár vína. Vysvetľuje sa to predĺženou fermentáciou hroznovej šťavy, počas ktorej sa vyluhujú látky zo šupiek a semien a následná neprítomnosť kyslíka v kvasnej nádobe bráni oxidácii resveratrolu. Biele vína obsahujú až desaťkrát menej resveratrolu ako červené, teda ak víno, tak červené. Resveratrol sa nachádza i v arašidoch, avšak v kombinácii s vysokým množstvom nasýtených tukov, čo znižuje ich pozitívny účinok. Prítomný je taktiež v ríbezliach a čučoriedkach. Hroznová a brusnicová šťava sú významným zdrojom tejto látky a sú vhodné hlavne pre deti. Navyše obsahujú aj dôležité polyfenoly, antokyanidíny, pre telo tak užitočné. V istej štúdii uskutočnenej v Španielsku sa hovorí, že ľudia, ktorí vypili 100ml šťavy z červeného hrozna denne počas dvoch týždňov, priaznivo ovplyvnili hladinu krvných tukov a znížili hodnoty zápalových ukazovateľov. Dr. Gina Nickova v medicínskom časopise píše o prítomnosti látok v hrozne, ktoré majú antihistamínový účinok, a preto zaraďuje hrozno k potravinám zmierňujúcim príznaky alergie.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment