Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú.
Potrebujeme:
Postup:
Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko by malo mať izbovú teplotu) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom. Varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chcete, tak v tomto momente pridajte aj hrozienka. Ďalej už cesto spracujeme miesiacim mixérom (aspoň 10 minút), alebo ručne. Možno sa vám počas ručného miesenia bude zdať, že treba pridať múku, ale v žiadnom prípade nepridávajte, len trpezlivo mieste. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Každú guľu rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm.
Zapletenú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť minimálne kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Medzitým rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Tesne pred pečením ešte raz vianočku potrieme vajcom a pečieme asi 35 minút.
Foto Depositphotos.com
Narodila sa v roku 1941. Martha Steward je americká podnikateľka, spisovateľka a moderátorka. Začínala organizovaním…
Nie vysnívanú, ale minimálnu, ktorú som si stanovila. Niekedy mám pocit, že to ide príliš…
Lieskové orechy priaznivým spôsobom ovplyvňujú zdravie ľudí už odpradávna – staroveký predpis miešania roztlčených lieskovcov…
Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a znamená stratu sily, chudobu a choroby.…
Vyskúšajte surovú pohanku s jogurtom na lačno. Je to veľmi zdravé jedlo, užitočné, lebo vyčistí…
Hosťom Martiny Valachovej v podcaste ODznova bola Doda Lednická, ktorá zabojovala s chorobami a dnes už…
Leave a Comment