Recepty

Najlepšia vianočka podľa starého rodinného receptu pre moje vnúčatá

Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú.

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 10 g soli
  • 3 žĺtka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z polovičky citróna
  • 1 vajce na potretie
  • a ak chcete 80 g hrozienok namočených v rume

Postup:

Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko by malo mať izbovú teplotu) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom. Varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chcete, tak v tomto momente pridajte aj hrozienka. Ďalej už cesto spracujeme miesiacim mixérom (aspoň 10 minút), alebo ručne. Možno sa vám počas ručného miesenia bude zdať, že treba pridať múku, ale v žiadnom prípade nepridávajte, len trpezlivo mieste. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Každú guľu rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm.

Zapletenú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme  rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť minimálne kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Ja ju rada dávam do formy na pečenie, tak si udrží tvar. Medzitým rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Tesne pred pečením ešte raz vianočku potrieme vajcom a pečieme asi 35 minút.

Alena Horňáková

Foto Depositphotos.com, Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

3 hodiny pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

7 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

9 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

21 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

21 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

24 hodín pred