Najlepší tvarohový koláč podľa obľúbených nemeckých kuchárov Martiny a Moritza
Zaujal ma tento recept, lebo tvarohový dezert mám najradšej a je aj pomerne jednoduchý.
Na cesto potrebujeme:
- 60 g studeného masla
- 90 g hladkej múky
- 1 bielko
- 30 g cukru
- štipka soli
- kôra z 1/2 citróna
Tvarohová plnka:
- 250 g šľahačkovej smotany
- 90 g cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- štipka soli
- 1 lyžica škrobovej múčky (25 g)
- 250 g tvarohu (Nemci majú len jemný, ale ja mám radšej hrudkovitý)
- 2 a 1/2 žĺtkov
- šťava z 1/2 citróna
- kôra z 1/2 citróna
Okrem toho:
- maslo na vymazanie formy
- 1/2 žĺtka
- 3 lyžice mlieka
Postup:
Zo surovín na cesto umiesime cesto, vytvarujme do gule a necháme v kuchynskej fólii asi hodinu odpočívať v chladničke.
2/3 smotany zmiešame s cukrom , vanilkovým cukrom, štipkou soli a zohrejeme, zvyšok smotany dobre rozmiešame so škrobovou múčkou a pridáme do horúcej smotany. Rýchlo miešame, kým nezhustne, ako keď robíme puding. Žĺtka zmiešame s tvarohom, pridáme do vychladnutého krému a dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Formu na pečenie dobre vytrieme maslom. cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a pomocou valčeka preložíme do formy. Okraje potiahneme až po okraj, aby nám krém nevytiekol.
Nalejeme krém. V mlieku rozhabarkujeme 1/2 žĺtka a opatrne povrch krému potrieme. Rúru predhrejeme na 175 stupňov a pečieme asi 35 minút. Po upečení nechajme koláč aspoň pol dňa vychladnúť, aby sa dobre krájal.
Foto Pixabay.com