Aktuálne Recepty 

Najlepší tvarohový koláč podľa obľúbených nemeckých kuchárov Martiny a Moritza

Zaujal ma tento recept, lebo tvarohový dezert mám najradšej a je aj pomerne jednoduchý.

Na cesto potrebujeme:

  • 60 g studeného masla
  • 90 g hladkej múky
  • 1 bielko
  • 30 g cukru
  • štipka soli
  • kôra z 1/2 citróna

Tvarohová plnka:

  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 90 g cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 1 lyžica škrobovej múčky (25 g)
  • 250 g tvarohu (Nemci majú len jemný, ale  ja mám radšej hrudkovitý)
  • 2 a 1/2  žĺtkov
  • šťava z 1/2 citróna
  • kôra z 1/2 citróna

Okrem toho:

  • maslo na vymazanie formy
  • 1/2 žĺtka
  • 3 lyžice mlieka

Postup:

Zo surovín na cesto umiesime cesto, vytvarujme do gule a necháme v kuchynskej fólii asi hodinu odpočívať v chladničke.

2/3 smotany zmiešame s cukrom , vanilkovým cukrom, štipkou soli  a zohrejeme, zvyšok smotany dobre rozmiešame so škrobovou múčkou a pridáme do horúcej smotany. Rýchlo miešame, kým nezhustne, ako keď robíme puding. Žĺtka zmiešame s tvarohom, pridáme do vychladnutého krému a dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Formu na pečenie dobre vytrieme maslom. cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a pomocou valčeka preložíme do formy. Okraje potiahneme až po okraj, aby nám krém nevytiekol.

Nalejeme krém. V mlieku rozhabarkujeme 1/2 žĺtka a opatrne povrch krému potrieme. Rúru predhrejeme na 175 stupňov a pečieme asi 35 minút. Po upečení nechajme koláč aspoň pol dňa vychladnúť, aby sa dobre krájal.

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články