Dlho som hľadala recept. Tu je!
Potrebujeme:
Na makovú náplň:
Na orechovú náplň:
Postup:
V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky, cukor a soľ. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a dáme do chladničky na 30 minút.
Na makovú náplň necháme zovrieť mlieko s lyžičkou medu, cukrom a strúhanou citrónovou kôrou. Varíme 1-2 minúty, pridáme mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť.
Na orechovú náplň dám uvariť mlieko, pridáme ostatné prísady a potom zmiešame s orechmi a necháme vychladnúť.
Cesto natiahneme, alebo rozvaľkáme na tenšie pláty, dáme náplň a pevne zrolujeme. Uložíme na plech vymastený tukom tesne vedľa seba. Potrieme žĺtkom a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Potom potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov 30-40 minút. Rúru vypneme, ale neotvoríme dvere a necháme dopiecť ešte 15-20 minút.
Foto Depositphotos.com
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment