Aktuálne

Najlepší makový a orechový závin

Dlho som hľadala recept. Tu je!

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • Štipku soli
  • 15 g sušeného droždia
  • 2 žĺtky
  • 100 ml mlieka

Na makovú náplň:

  • 500 g mletého maku
  • 200 g cukru
  • 300 ml mlieka
  • 30 g hrozienok
  • Trochu vanilkového cukru
  • 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžičku medu

Na orechovú náplň:

  • 500 g orechovú
  • 200 g práškového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 50 g hrozienok

Postup:

V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky, cukor a soľ. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a dáme do chladničky na 30 minút.

Na makovú náplň necháme zovrieť mlieko s lyžičkou medu, cukrom a strúhanou citrónovou kôrou. Varíme 1-2 minúty, pridáme mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť.

Na orechovú náplň dám uvariť mlieko, pridáme ostatné prísady a potom zmiešame s orechmi a necháme vychladnúť.

Cesto natiahneme, alebo rozvaľkáme na tenšie pláty, dáme náplň a pevne zrolujeme. Uložíme na plech vymastený tukom tesne vedľa seba. Potrieme žĺtkom a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Potom potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov 30-40 minút. Rúru vypneme, ale neotvoríme dvere  a necháme  dopiecť ešte 15-20 minút.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

6 hodín pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

10 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

12 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

24 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

24 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

1 deň pred