Navigácia
Aktuálne Recepty 

Najlepší makový a orechový závin aký som kedy jedla!

Dlho som hľadala recept. Tu je!

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • Štipku soli
  • 15 g sušeného droždia
  • 2 žĺtky
  • 100 ml mlieka

Na makovú náplň:

  • 500 g mletého maku
  • 200 g cukru
  • 300 ml mlieka
  • 30 g hrozienok
  • Trochu vanilkového cukru
  • 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžičku medu

Na orechovú náplň:

  • 500 g orechovú
  • 200 g práškového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 50 g hrozienok

Postup:

V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky, cukor a soľ. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a dáme do chladničky na 30 minút.

Na makovú náplň necháme zovrieť mlieko s lyžičkou medu, cukrom a strúhanou citrónovou kôrou. Varíme 1-2 minúty, pridáme mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť.

Na orechovú náplň dám uvariť mlieko, pridáme ostatné prísady a potom zmiešame s orechmi a necháme vychladnúť.

Cesto natiahneme, alebo rozvaľkáme na tenšie pláty, dáme náplň a pevne zrolujeme. Uložíme na plech vymastený tukom tesne vedľa seba. Potrieme žĺtkom a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút. Potom potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov 30-40 minút. Rúru vypneme, ale neotvoríme dvere  a necháme  dopiecť ešte 15-20 minút.

Vaše komentáre

Podobné články