Aktuálne

Najlepší hovädzí guláš

Je naozaj veľa receptov na toto obľúbené jedlo. Ja sa však v kuchyni držím príslovia, že menej znamená viac. Základom dobrého guláša je kvalitné mäso. Robím ho len a len z močingu, Jedine z neho je  mäso chutné, šťavnaté. Hovorí sa, že koľko je mäsa, toľko treba cibule. To je základ.

Potrebujeme

  • 700 g močingu
  • 1/5 kila cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1 lyžica kvalitnej červenej papriky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička majoránu
  • štipku štipľavej papriky
  • 1 väčší surový zemiak na zahustenie
  • 2 lyžice masti

Postup:

Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a restujeme na masti, kým nie je zlatohnedá ( cca 3/4 hodiny). Pridáme na kocky nakrájané mäso a prudko ho opečieme spolu s cibuľou. Pridáme korenie, rascu soľ, nakoniec papriku a zalejeme  litrom vody. Počkáme kým nezovrie, stiahneme teplotu na minimum, prikryjeme pokrievkou a dusíme, kým mäso nie je úplne mäkké. Podľa kvality mäsa cca 3 hodiny. Medzitým si očistíme zemiak a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k mäsu, zamiešame. Cesnak roztlačíme a tiež pridáme k mäsu. Necháme prevrieť cca 10 minút. Zemiak guláš pekne zahustí a dodá mu aj chuť. Nakoniec pridáme štipľavú papriku podľa chuti a na záver majoránku. Ja dávam do guláša aj zelené „magi,“ bylinku (ligurček), ktorú mám cez zimu v mrazničke. Podávam s knedľou.

Libuša Sabová

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

16 hodín pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

20 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

22 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

1 deň pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

1 deň pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

2 dni pred