Dobré rady

Na Zelený štvrtok len zelené jedlá

Využite Zelený štvrtok na začiatok vášho zdravého stravovania! Zvýšte ten deň príjem zeleného jedla, ktoré posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha k zlepšeniu imunity. Počas tohto dňa zvykli naši predkovia konzumovať práve zelené potraviny a zeleninu, pričom v niektorých domácnostiach je tak doteraz. Skúste to aj vy a dodajte svojmu telu poriadnu dávku zdravia.

Zelený štvrtok je významným kresťanským dňom. Je to deň poslednej večere Ježiša Krista s apoštolmi a deň ustanovenia Eucharistie. Vtedy sa tradične konzumovali zelené jedlá. Obvykle sa na tento posledný štvrtok pred Veľkou nocou varili špenát, šťaveľ alebo aj prívarok z lístkov mladej žihľavy, ktorá dokázala ozdraviť krv. Aj keď to nie je pravidlom, tento deň by sa malo jesť vždy niečo zelené, aby bol človek zdravý. A je jedno, či by išlo o polievku z jarných byliniek, tradičný špenát, hlávkový šalát, zemiaky s kapustou, fazuľovú kašu alebo šošovicový prívarok.

Prečo sú zelené potraviny zdravé?

Zelené potraviny sú doslova revolúciou v starostlivosti o zdravie. Vynikajú vysokým obsahom rastlinného farbiva chlorofylu, ktoré má regeneračné, protizápalové, detoxikačné a hojivé účinky. Navyše, predstavujú účinný zdroj potrebných vitamínov a minerálov a aktívnych enzýmov, ktoré sú ich ďalšou významnou zložkou. Priaznivo ovplyvňujú imunitu, trávenie a predčasné starnutie. Aby toho nebolo málo, majú vysoký obsah vlákniny, ktorý pôsobí proti zápche a napomáha očistiť telo od škodlivých látok. Preto sa vyznačujú unikátnymi účinkami na ľudské zdravie.

Zelená zelenina napomáha k zlepšeniu imunity

Hlavne zelená zelenina je výborná pre zdravie človeka. Austrálski vedci z Ústavu molekulárnej imunológie na základe výskumu potvrdili, že zelená zelenina chráni telo pred patogénnymi baktériami. Pridanie zelenej zeleniny do jedálničku má rozhodujúci vplyv na rast imunitných buniek, ktoré udržujú črevá v dobrej kondícii.

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Volám sa Libuša Sabová a tu je môj životný príbeh

Nedávno  sme uverejnili takú zaujímavosť, dlaň s čiarami života, na ktorej bola vyznačená aj čiara…

1 hodinu pred

Môj život sa začal po päťdesiatke. S mojim manželom som sa zoznámila cez zoznamku

S manželom som sa zoznámila na zoznamke, potom sme sa pol roka rozprávali cez skype,…

1 hodinu pred

Ako si užívam život? Tu je môj jednoduchý recept, píše „babička Marta

S plánovaním som už prestala. Začínala som ako učiteľka materskej školy, potom riaditeľka a svoju…

2 hodiny pred

Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac, najdrahšie boli v USA

Allianz vyplatila minulý rok za poistné udalosti v cestovnom poistení takmer 2,4 milióny eur, státisíce…

13 hodín pred

Žijeme umelý spôsob života. Sme odpojení od prírody. Bylina a príroda liečia. Ako na to?

Majú rastliny vlastný duchovný svet? A vedia bylinky účinne pomáhať? Aj o tom sa rozprávala v podcaste ODznova…

23 hodín pred

Vypla som tú rúru s jaternicami, keď som odišla z domu, alebo nie?

Na obed som upiekla jaternice. Vybrala som svoju na tanier a keďže manžel sa mal…

23 hodín pred