Aktuálne

Mrkva je jednou z najcennejších a najdokonalejších potravín, aké môžeme telu ponúknuť

„Zistil som, že jemne nastrúhaná, citrónovou šťavou poliata surová mrkva, je nie len osviežujúci pokrm, ale že upokojuje aj nervy, najmä očné nervy“ – píše vo svojej knihe významný maďarský spisovateľ Šándor Márai (1900 – 1989) a pokračuje: „Všimol som si, že keď som koncom zimy, už ako starý človek, hojne jedol surovú mrkvu a pil citrónovú a pomarančovú šťavu, neprechladol som a ani som neochorel na nákazlivé choroby.“ Mrkva je jednou z najcennejších a najdokonalejších potravín, aké môžeme telu ponúknuť. Jednoducho – kráľovná zeleniny. V surovom stave obsahuje všetky vitamíny a prvky, ktoré ľudské telo potrebuje. Dostatočne dozretá mrkva je mimoriadne výživná. Postrúhaná mrkva obsahuje veľa vlákniny a je vynikajúcim darom pre hrubé črevo. „Mrkvová šťava je najlepším čistiacim prostriedkom pre žlčník a napomáha odstrániť škodlivé látky, ktoré sa nahromadili v pečeni roky trvajúcimi nesprávnymi zvyklosťami v jedle“ – tvrdí Dr. Norman Walker (podľa oficiálnych údajov sa dožil „iba“ 99 rokov), ktorý je presvedčený, že svojmu dlhému veku vďačí práve pitiu mrkvovej šťavy. „Ak sa roky nesprávne stravujete, v tele je nahromadené veľké množstvo odpadových látok, ktorých odstránenie môže trvať mesiace, ba i roky. A práve pitie mrkvovej šťavy dokáže tento proces neuveriteľne urýchliť.“ Dr. Walker tvrdí, že po dlhšom pití mrkvovej šťavy dostane koža žltkavý nádych. Je to dôsledok rýchlo uvoľnenej hustej žlče z pečene, ktorú lenivo fungujúce obličky a črevá nestačia vylúčiť. Tým sa stane, že tento nadbytočný odpad prináša lymfa na povrch tela, aby sa vylúčil kožnými pórmi. Toto sfarbenie skôr alebo neskôr zmizne. Mrkva detoxikuje pečeň a je zeleninou číslo jedna pre všetkých fajčiarov. „Medzi dostatočným príjmom zeleniny a zníženým výskytom srdcových chorôb a rakoviny existuje nespochybniteľný rad štúdii“ – prehlasuje Dr. Walt Willett, riaditeľ odboru výživy na Hardvardskej univerzite. Keď sa hovorí o mrkve, spomína sa hlavne liečivý účinok betakaroténu. Japonskí biochemici však prehlasujú, že alfakarotén v mrkve môže byť dokonca účinnejší v potláčaní procesov, ktoré vedú k rastu nádorov.
PS: V týchto dňoch sa ma rodičia často pýtajú čo dať deťom na posilnenie imunity. „Postrúhajte im jablko s mrkvou a vytlačte na to trošku citrónovej šťavy“ – odpovedám prekvapeným rodičom. Mrkva z jablkom je hotový poklad pre náš žalúdok a črevá a tie ako vieme sú hlavným imunologickým orgánom v tele. Neváhajte a začnite už dnes, presvedčte sa na vlastné oči aké zázraky tieto dary prírody nám dané dokážu urobiť…
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

2 hodiny pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

4 hodiny pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

17 hodín pred

Pani Alica má vo svojej zbierke 1368 vreckoviek. Mnohé sú veľmi vzácne.

Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…

17 hodín pred

Nostalgia za starým parfumom, na vôňu ktorého ste dodnes nezabudli?

Pamätáte, aká značka to bola? Ja viem celkom presne, bol to Bič može, podlhovastá fľaštička,…

17 hodín pred

Pochopila som, že mám právo užívať si každú sekundu života, hovorí pani Valéria

Pochopila som, že nemusím dokončiť všetku prácu za jeden deň. Že život plynie a absolútne…

1 deň pred