Moruša pomáha tým, čo chcú schudnúť, ale aj diabetikom
Na chudnutie aj diabetikov, ľudí s metabolickým syndrómom a inými dôsledkami zanedbanej, či komplikovanej obezity aj cukrovky, je výhodný i nádejný 1-deoxynojirimicín (DNJ) moruší, zvaný aj moranolín. Má mnoho výhod, ale jednu vzácnu v tom, že dokáže pôsobením na enzýmy brzdiť vstrebávanie glukózy, z potravy či jej štiepenie z polysacharidov, vrátane škrobu. Posúva ich tak do ďalších partií tenkého a hrubého čreva, čím sa stávajú dôležitou „potravinou“ (prebiotikom) pre probiotické („dobré“) baktérie, ale aj napomáhajú stabilizovať a chrániť sliznicu čreva, štartovať funkcie slizničnej imunity, viazať odpadové, toxické aj nepotrebné látky, zvláčňovať stolicu, upravovať vyprázdňovanie. Napriek tomu, že moranolín je ešte stále predmetom vedeckého výskumu, predbežne sa ukazuje, že dokáže až o 30% znížiť vstrebávanie glukózy z potravy, súbežne kontrolovať hlad, tým udržiavať pocit nasýtenia. Všetky ostatné pozitíva účinných látok moruší sú najmenej dobrými spoločníkmi pri riešení nielen obezity, cukrovky, ich skorých aj neskorých komplikácií, ale aj mnohých ďalších ochorení. Pre chorých sú vítanou alternatívou, ale pre zdravých ako súčasť preventívnej výživy sú priam požehnaním.
MDr. Karol Džupa
Foto Pixabay. com