Docvičila som kalanetiku a vyšla som do záhrady naoberať si raňajky. Milujem drobné ovocie, najmä jahody. Tých je teraz však málo, ale máme peknú úrodu malín i černíc a už nájdem aj zrelú broskyňu. Na ovocie dám dve lyžice smotanového jogurtu, lyžičku vlastnoručne urobeného višňového džemu, pomiešam a navrch prídu müsli.
Už niečo vyše desať rokov raňajkujeme spolu s manželom výlučne len ovocie, jogurt a müsli. Keď som ho chcela nalákať na tieto raňajky, musela som ich urobiť naozaj dobré. Veď nahradiť anglické raňajky, šunku, klobásu, párky niečim zdravým, nie je jednoduché. Kupované müsli sú síce chutné, ale nepáčili sa mi éčka, palmový olej a veľa cukru. Tak som začala müsli piecť sama. Tu je môj recept:
Vločky vysypem do veľkej misy a pridám všetky suché prísady. Dobre lyžicou premiešam.
Potom pridám „mokré“ prísady – med a džem. To už musím dobre premiešať rukou, aby sa suroviny rovnomerne premiešali. Toto množstvo rozdelím na tri plechy, ktoré som vyložila papierom na pečenie.
Teplovzdušnú rúru zohrejem na 160 stupňov a naraz zasuniem všetky tri plechy. Po dvadsiatich minútach vyberiem spodný plech a na jeho miesto presuniem ten zo stredu. Na vybratom plechu müsli dobre premiešam, lebo pri okrajoch sú tmavšie a aj sú trochu zlepené. Asi po 3 minútach vyberiem druhý plech a na spodok presuniem ten, čo bol najvyššie. Opäť premiešam a nechám dobre vychladnúť. Aj dve hodiny.
Hotové müsli nasypem do sklenených nádob s uzáverom, aby neprijímali vlhkosť a boli stále chrumkavé. Toto množstvo stačí dvom ľuďom asi na 2 týždne. Každé ráno si na sezónne ovocie (v zime mrazené) naložíme hustý jogurt gréckeho tipu a na to chrumkavé müsli. Nepoznám lepšie raňajky!
Text a foto Libuša Sabová
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment