Najčítanejšie

Moja mamička bola vždy veľmi statočná a obetavá žena, spomína Gabriela Dolná

Vzkriesenie Ježiša Krista
„Trpezlivý vytrvá do príhodného času, potom dostane blaženú odplatu.“
Moja mamička bola vždy veľmi statočná a obetavá žena. Skoro ráno vstávala a častokrát sa nestihla rozlúčiť zo starým dňom a nový ju už vítal. Vždy, keď potrebovala moju pomoc, niekedy len moju prítomnosť, alebo len to obyčajné pitie môjho kakavka, priplížila sa k mojej posteli, pohladkala ma láskavým, jemným dotykom a ako motýľ mi šepla do ucha…Gabinka.
Ako zhypnotizovaná som ju nasledovala do kuchyne.
Na sporáku rozvoniavala mäsová polievka. Veľkonočná nedeľa bola v znamení hydiny.
„Kukaj na neho, jaký je osprostený, šak už any nekikiríka, any slépky né sú spokojné, henten pójde do hrnca. Už je starý, chudáčisko, ale polévka bude dobrá.“ Tak rozhodli babičenka.
A ja som krájala, rezala a majonézový šalát práve prežíval finále. Strúhanka na rezne bola pomletá, nedeľné sviatočné raňajky pripravené a v tom sa doslova“ došuchtal“ do kuchyne môj otec. Len tak, aby sa nepovedalo, pozdravil a odplížil sa do kúpeľne. Neviem, čo so sebou spravil, lebo zrazu sa objavil Omar Sharif, herec…
„Pomôžem vám..?“
Ach jaj, nech radšej nesrandujte…
Po raňajkách sme sa začali „štafírovať“… O jedenástej bola omša a môj otec vždy začal vymýšľať. Raz koleno, potom, že sa prejedol, potom si vymýšľal, že nestíha, nech ideme vraj „popredku“… A stále voľačo.
Presne, presne ako Martin Pichanda z „Tisícročnej včely.“
A po obede prišlo to najdôležitejšie. V starých hrncoch sa v cibuľových šupinách varili vajíčka. Ja som milovala, keď boli červené…a vtedy zaúradovala cvikla. Maminka kontrolovala naše nové šaty a všetko muselo byť naporiadku. Keď sme sa odovzdali perinám, zavrela som oči, pomodlila sa len „Anjeličku môj strážničku“…a Ďuro, ani neviem prečo, bol zrazu Juraj…
P. S. Krásnu Veľkonočnú nedeľu
Len taký detail. Na fotke je moja maminka, sestra Ivetka a ofučaná Gabika…
Text a foto Gabriela Dolná

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

4 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

9 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

9 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

12 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

15 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred