Aktuálne

Moja dnešná pizza „Čo chladnička dala!

Po Veľkej noci zostali v chladničke ešte zásoby všeličoho. Potraviny nikdy nevyhadzujem. Čo môžem, zamrazím a čo sa ešte dá použijem napríklad na pizzu. Doba spotreby sa kráti a tak som dnes urobila pizzu“ Čo chladnička dala!“ Tu je môj recept:

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 sušeného droždia
  • 1 1/2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice tučného jogurtu
  • ak je cesto husté, trochu vody

Paradajková omáčka na potretie cesta:

  • 4 rajčiny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • oregano
  • sušená feferónka
  • štipka cukru

 Na vrch:

  • postrúhaný syr „Čo chladnička dala“
  • šunka tesne pred ukončením doby spotreby
  • 1 zaváraná feferónka

Na potretie:

  • 1 1/2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

Zo surovín na cesto som zamiesila a nechala na teplom mieste nakysnúť. Na oleji som opražila cibuľu, pridala som cesnak a rajčiny. Posolila som, pokorenila, pridala cukor a nechala som paradajky podusiť. Nakoniec som dochutila troškou feferónky (máme radi pikantné) a oreganom. Túto zmes som nechala vychladnúť. Zapla som rúru s kameňom na pizuu. Musí sa na teplote 250 stupňov ohrievať najmenej 45 minút.  Medzitým cesto trochu nakyslo (nečakajte, že ho bude plná misa). Papier na pečenie som potrela olivovým olejom a cesto som naň rukami roztiahla. Potrela som paradajkovou omáčkou, posypala som polovicou postrúhaného syra. Na to som poukladala šunku a posypala zvyšným syrom. nakoniec som v olivovom oleji roztlačila cesnak a pizzu som pokvapkala. To už bol kameň v rúre dostatočne horúci. Pomocou drevenej lopatky som pizzu aj s papierom premiestnila do rúry a piekla som cca 20 minút. Výsledok vidíte. No čo vám budem hovoriť. Pochutili sme si!

Text a foto Libuša Sabová

 

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

3 hodiny pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

4 hodiny pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

7 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

9 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

22 hodín pred

Pani Alica má vo svojej zbierke 1368 vreckoviek. Mnohé sú veľmi vzácne.

Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…

22 hodín pred