Moja dnešná pizza „Čo chladnička dala!
Po Veľkej noci zostali v chladničke ešte zásoby všeličoho. Potraviny nikdy nevyhadzujem. Čo môžem, zamrazím a čo sa ešte dá použijem napríklad na pizzu. Doba spotreby sa kráti a tak som dnes urobila pizzu“ Čo chladnička dala!“ Tu je môj recept:
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 1 lyžička soli
- 1/2 sušeného droždia
- 1 1/2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice tučného jogurtu
- ak je cesto husté, trochu vody
Paradajková omáčka na potretie cesta:
- 4 rajčiny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ
- korenie
- oregano
- sušená feferónka
- štipka cukru
Na vrch:
- postrúhaný syr „Čo chladnička dala“
- šunka tesne pred ukončením doby spotreby
- 1 zaváraná feferónka
Na potretie:
- 1 1/2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
Zo surovín na cesto som zamiesila a nechala na teplom mieste nakysnúť. Na oleji som opražila cibuľu, pridala som cesnak a rajčiny. Posolila som, pokorenila, pridala cukor a nechala som paradajky podusiť. Nakoniec som dochutila troškou feferónky (máme radi pikantné) a oreganom. Túto zmes som nechala vychladnúť. Zapla som rúru s kameňom na pizuu. Musí sa na teplote 250 stupňov ohrievať najmenej 45 minút. Medzitým cesto trochu nakyslo (nečakajte, že ho bude plná misa). Papier na pečenie som potrela olivovým olejom a cesto som naň rukami roztiahla. Potrela som paradajkovou omáčkou, posypala som polovicou postrúhaného syra. Na to som poukladala šunku a posypala zvyšným syrom. nakoniec som v olivovom oleji roztlačila cesnak a pizzu som pokvapkala. To už bol kameň v rúre dostatočne horúci. Pomocou drevenej lopatky som pizzu aj s papierom premiestnila do rúry a piekla som cca 20 minút. Výsledok vidíte. No čo vám budem hovoriť. Pochutili sme si!
Text a foto Libuša Sabová