Môj recept na kapustnicu. Kto má lepší?
Všetci si myslíme, že náš recept je ten najlepší. Ja som recept získala od mojej bývalej televíznej kolegyni Milky Zelenskej. Ona tam však dávala ešte aj hovädzie mäso. Ja ju robím bez neho. Použijem 5 litrový hrniec.
Potrebujeme:
- 1 1/2 kg kyslej kapusty
- 3/4 kg bravčového pliecka
- 1/2 kg údených bravčových rebier
- 1/2 kg údenej krkovičky
- 2 veľmi dobré údené domáce klobásy
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 hrste sušených dubákov
- 3 bobkové listy
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička čierneho mletého korenia
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica bravčovej masti
Postup:
Cibuľu nakrájam a opražím na masti do sklovita. Pridám pokrájané pliecko a údenú krkovičku. Prudko osmažím s cibuľou, pridám všetky korenia a zalejem 1 1/2 l vody. Keď voda začne vrieť, pridám nakrájanú klobásu, rebrá a hríby. Všetko spolu varím na miernom ohni asi hodinu. Potom pridám vyžmýkanú a pokrájanú kapustu. Kapustovú vodu si odložím, ak by bola polievka málo kyslá. Zalejem vodou skoro po vrch a nechám vrieť ďalšiu hodinu. Krátko pred koncom pridám pretlačený cesnak. V našej rodine jeme kapustnicu s čerstvým domácim chlebom a na tanier si pridáme kyslú smotanu.
Libuša Sabová
Ilustračná foto Karol Hrčka