Aktuálne

Mimoriadne chutné a jemné cesto

Mimoriadne chutné a jemné a to vďaka dvom ingredienciám. Kyslej smotany a jedlej sódy.  Je vhodné na koláče, ale hlavne na raňajkové pečivo.

Potrebujeme:

  • 400 – 450 g hladkej múky
  • 250 g kyslej smotany
  • 2 vajcia do cesta
  • 1 vajce na potretie cesta
  • 4 – 5 lyžíc cukru
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli

 

Príprava:

Zmiešajte kyslú smotanu, sódu, soľ, cukor a 2 vajíčka. Miešajte dovtedy, kým zmes nebude hladká a potom postupne pridávajte preosiatu múku. Vymiesite redšie cesto a nechajte vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 – 7 mm. Nakrájajte pruhy asi 3 – 4 cm široké. Dĺžka môže byť ľubovoľná.  Uprostred urobte malý rez ostrým nožom a polovičku cesta cez tento rez pretiahnite. Plech na pečenie potrite olejom a poukladajte pečivo. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte na 200 stupňov asi 20 minút. Hotové pečivo je mimoriadne mäkkulinké a chutné najmä na raňajky.

Foto Depositphotos.com

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Za 9 mesiacov som schudla 33 kg, hovorí Elena Furdová (69). Ako?

Už som zavadzala sama sebe. Nebola som schopná nič poriadne urobiť a to nehovorím o…

24 hodín pred

O vnúčatá sa bojím viac, ako ich rodičia, hovorí traumatológ Jozef Kubašovský

Úrazový chirurg, dlhoročný športový lekár a autor mnohých odborných publikácií MUDr. Jozef Kubašovský lieči a…

24 hodín pred

Človek musí robiť dôležité životné rozhodnutia vtedy, keď ešte nemôže a nevie posúdiť, či sú správne!

Začnem základnou školou. Po jej skončení, sa každý musí rozhodnúť, ako ďalej. Tí, ktorí krásne…

24 hodín pred

Kto je táto štýlová žena (70), alebo ako sa oblieka Parížanka, ktorá sa nebojí staroby?

Keďže sa vám  Linda V Wright veľmi páčila, navštívili sme jej instagram a dozvedeli sme…

2 dni pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Nechtík lekársky, bylinka cenená zlatom

Prírodné liečiteľstvo je staré ako ľudstvo samotné. Hľadanie pomoci v sile rastlín pochádza z ďalekej…

2 dni pred