Toto cesto je vhodné na sladké i slané croissanty. A je zaujímavé tým, že olej sa pridáva uprostred miesenia, keď sa už z múky uvoľní lepok. Takto je cesto mimoriadne elastické a hotové pečivo sa pri pečení nafúkne. Maslo dodáva lepšiu chuť a rožtek naplnený vašou obľúbenou plnkou je dokonalý.
Potrebujeme:
Príprava:
Droždie rozpustíme v teplom mlieku a necháme chvíľu pracovať. Potom pridáme soľ, cukor, vyšľahané vajcia. Všetko spolu dobre premiešame, kým zmes nebude hladká. Túto hmotu necháme na teplom mieste 15 minút odpočívať. Potom prisypeme múku a cesto začneme miesiť. Počas miesenia pridáme rozpustené maslo a potom olej. Ak je cesto riedke, pridáme 1-2 lyžice múky. Cesto dobre vymiesime, prikryjeme a necháme na teplom mieste stáť asi hodinu. Rozdelíme cesto na rovnaké kúsky, vyvaľkáme a narežeme podľa obrázku. Jeden koniec naplníme džemom, zakrútime a položíme na plech s vymasteným papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 40 – 50 minút podkysnúť. Potom vrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozriedili jednou lyžicou mlieka. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Keď je muž k žene skutočne nežný—nie iba dotykmi, ale aj slovami, svojou prítomnosťou a…
Darinu poznám veľa rokov. Už v tridsiatke vážila 130 kg, čo je pri výške 155…
Keď mladá novinárka objaví list, ktorý mal zostať navždy ukrytý, rozbehne sa lavína udalostí, ktoré…
Vydavateľský dom Ikar oslavuje 35 rokov na slovenskom knižnom trhu a zároveň ocenil na tradičnej Ikariáde…
Deväť z desiatich celiatikov nie je diagnostikovaných. Dôvodom môžu byť nešpecifické príznaky, ako aj nedostatočné…
Tymián (materina dúška už začína kvitnúť)... V tomto májovom čase (či nečase), keď čakárne ambulancií…
Leave a Comment