Toto cesto je vhodné na sladké i slané croissanty. A je zaujímavé tým, že olej sa pridáva uprostred miesenia, keď sa už z múky uvoľní lepok. Takto je cesto mimoriadne elastické a hotové pečivo sa pri pečení nafúkne. Maslo dodáva lepšiu chuť a rožtek naplnený vašou obľúbenou plnkou je dokonalý.
Potrebujeme:
Príprava:
Droždie rozpustíme v teplom mlieku a necháme chvíľu pracovať. Potom pridáme soľ, cukor, vyšľahané vajcia. Všetko spolu dobre premiešame, kým zmes nebude hladká. Túto hmotu necháme na teplom mieste 15 minút odpočívať. Potom prisypeme múku a cesto začneme miesiť. Počas miesenia pridáme rozpustené maslo a potom olej. Ak je cesto riedke, pridáme 1-2 lyžice múky. Cesto dobre vymiesime, prikryjeme a necháme na teplom mieste stáť asi hodinu. Rozdelíme cesto na rovnaké kúsky, vyvaľkáme a narežeme podľa obrázku. Jeden koniec naplníme džemom, zakrútime a položíme na plech s vymasteným papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 40 – 50 minút podkysnúť. Potom vrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozriedili jednou lyžicou mlieka. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Foto Depositphotos.com
Priatelia, tak už to máme za sebou. "Rizky" sa minuli, šalátu došla záručná lehota a…
Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…
Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…
Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…
Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…
To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…
Leave a Comment