Aktuálne

Milujem croissanty podľa tohto super receptu!

Toto cesto je vhodné na sladké i slané croissanty. A je zaujímavé tým, že olej sa pridáva uprostred miesenia, keď sa už z múky uvoľní lepok. Takto je cesto mimoriadne elastické a hotové pečivo sa pri pečení nafúkne. Maslo dodáva lepšiu chuť a rožtek naplnený vašou obľúbenou plnkou je dokonalý.

Potrebujeme:

  • 0,5 l teplého mlieka
  • 1 kg hladkej múky
  • 4 ks vajcia
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 lyžičky soli
  • 3 lyžice cukru
  • 150 g masla
  • 50 g oleja
  • džem na plnenie

Príprava:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a necháme chvíľu pracovať. Potom pridáme soľ, cukor, vyšľahané vajcia. Všetko spolu dobre premiešame, kým zmes nebude hladká. Túto hmotu necháme na teplom mieste 15 minút odpočívať. Potom prisypeme múku a cesto začneme miesiť. Počas miesenia pridáme rozpustené maslo a potom olej. Ak je cesto riedke,  pridáme 1-2 lyžice múky. Cesto dobre vymiesime, prikryjeme a necháme na teplom mieste stáť asi hodinu. Rozdelíme cesto na rovnaké kúsky, vyvaľkáme a narežeme podľa obrázku. Jeden koniec naplníme džemom, zakrútime a položíme na plech s vymasteným papierom na pečenie.  Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 40 – 50 minút podkysnúť. Potom vrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozriedili jednou lyžicou mlieka. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Jeme oveľa viac ako potrebujeme! Z jedla a vecí okolo neho sa stal biznis, bez ktorého si už nevieme fungovanie našej civilizácie ani predstaviť!

Priatelia, tak už to máme za sebou. "Rizky" sa minuli, šalátu došla záručná lehota a…

1 hodinu pred

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

1 deň pred

Dopĺňanie vitamínu D počas jesene a zimy: Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…

1 deň pred

Tapas je dobrá voľba, keď príde návšteva

Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…

1 deň pred

Tieto Vianoce si pamätám. Medzi darčekmi pozerala na mňa veľkými očami krásna vlasatá bábika a mrkala dlhými mihalnicami. Dostala meno Moja!

Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…

2 dni pred

Vianočný pozdrav všetkým

To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…

2 dni pred