Recepty

Mávali ste perky plnené slivkovým lekvárom a posypané orechmi?

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom.

Suroviny:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby)
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • slivkový lekvár
  • rozpustené maslo na poliatie
  • mletý mak na posypanie
  • kryštálový/práškový cukor na posypanie

Postup:

Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred. Na druhý deň zemiaky ošúpeme, na strúhadle ich postrúhame na jemno, potom pridáme hrubú múku, soľ, vajce a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, zhruba na hrúbku 3 – 5 mm a radielkom nakrájame na štvorce o dĺžke približne 4 – 5 cm. Naplníme ich lekvárom, preložíme do kríža a spojíme – kraje popritláčame vidličkou. Ak nám zostane viac cesta, môžeme si pripraviť šúľance (rukou ušúľame šuľky). Perky dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme pod pokrievkou približne 5 až 8 min, kým nevyplávajú na povrch. Pri vkladaní perkov do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Hotové prepláchneme vodou, polejeme rozpusteným maslom, posypeme orechmi a cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj mak, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku.

Foto Pinterest.com

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

O čom je sobota a nedeľa? Malé retro zamyslenie

Dnes už druhé mrazivé ráno. Inovatka všade. Zalial som si kávu a vybehol von len…

4 hodiny pred

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

20 hodín pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

1 deň pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

1 deň pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

2 dni pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

2 dni pred