Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom. Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala vlašskými orechmi a niekedy aj s makom.
Suroviny:
Postup:
Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred. Na druhý deň zemiaky ošúpeme, na strúhadle ich postrúhame na jemno, potom pridáme hrubú múku, soľ, vajce a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, zhruba na hrúbku 3 – 5 mm a radielkom nakrájame na štvorce o dĺžke približne 4 – 5 cm. Naplníme ich lekvárom, preložíme do kríža a spojíme – kraje popritláčame vidličkou. Ak nám zostane viac cesta, môžeme si pripraviť šúľance (rukou ušúľame šuľky). Perky dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme pod pokrievkou približne 5 až 8 min, kým nevyplávajú na povrch. Pri vkladaní perkov do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Hotové prepláchneme vodou, polejeme rozpusteným maslom, posypeme orechmi a cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj mak, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku.
Foto Pinterest.com
Dnes už druhé mrazivé ráno. Inovatka všade. Zalial som si kávu a vybehol von len…
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Leave a Comment