Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom. Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala vlašskými orechmi a niekedy aj s makom.
Suroviny:
Postup:
Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred. Na druhý deň zemiaky ošúpeme, na strúhadle ich postrúhame na jemno, potom pridáme hrubú múku, soľ, vajce a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, zhruba na hrúbku 3 – 5 mm a radielkom nakrájame na štvorce o dĺžke približne 4 – 5 cm. Naplníme ich lekvárom, preložíme do kríža a spojíme – kraje popritláčame vidličkou. Ak nám zostane viac cesta, môžeme si pripraviť šúľance (rukou ušúľame šuľky). Perky dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme pod pokrievkou približne 5 až 8 min, kým nevyplávajú na povrch. Pri vkladaní perkov do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Hotové prepláchneme vodou, polejeme rozpusteným maslom, posypeme orechmi a cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj mak, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku.
Foto Pinterest.com
Istá pani zaslala do redakcie časopisu so zdravotnou tematikou nasledujúci odkaz: „Rada by som sa…
Prerastené bábätká. Tuleni. Zženštelí chlapčekovia. Tak označujú ženy nad päťdesiat rokov súčasných mladých mužov. Všimli…
Keď sa citeľne oteplí a mesto rozkvitne zobudenými stromami i ružovými kríkmi, táto každoročne sa…
Odpovede: Dunaj preteká cez 10 štátov – Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko,…
Kvíz o Slovensku Otázky: Cez koľko štátov preteká rieka Dunaj? Ktoré mesto je hlavným mestom…
Áno, tento recept sme už uverejnili, ale ja som bola zvedavá, či zmrzlina bude naozaj…
Leave a Comment