Aktuálne

Máte vysoký cholesterol, bývate často prechladnutí, trápi vás vysoký krvný tlak? Je najvyšší čas konzumovať medvedí cesnak.

Ponúka sa všetkým telesne uboleným. Po snežienke jarnej sa pokladá za jedného z prvých poslov jari. Názov dostal pre skutočnosť, že ho medvede po zimnom spánku vyhľadávajú, aby si prečistili žalúdok, črevá i krv. Rastie na vlhkých lúkach a v lesoch, pri zbere ho skôr zacítime. ako zbadáme. Rastlina na pohľad pripomína konvalinku, avšak typická vôňa vylučuje zámenu. Švajčiarsky ľudový liečiteľ a kňaz Kunzle ho pokladá za najlepšiu krv čistiacu rastlinu a tvrdí: ,,Ľudia, ktorí mali dovtedy sivú pokožku a akoby boli jednou nohou v hrobe, po jeho užívaní rozkvitnú ako ružové kríky.“ ,,Aj cesnak štípe, ale v dome ho treba“ – vraví ľudová múdrosť. Cesnak medvedí má podobné účinky ako cesnak kuchynský, ale má navyše i účinnejšie enzýmy, jemnejšiu chuť a viac aktívnych látok. Má silné protibakteriálne účinky, je vhodný na znižovanie tlaku, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi, prečisťuje krv a odhlieňuje. V roku 1944 Američan J. Cavallito objavil v cesnaku sírnatú látku alicín, zodpovednú za silné protibakteriálne a protiparazitárne účinky – cesnak medvedí ho obsahuje až štyrikrát viac! Je významným prírodným zdrojom selénu, zinku, dôležitých stopových prvkov a vitamínov. Obetovať čas na jeho zber sa určite oplatí! Cesnak medvedí konzumujeme najlepšie čerstvý, napr. ako náhradu cibuľky na chlebe s maslom, alebo na vylepšenie chuti zeleninových polievok. Sušený sa neužíva, pretože stráca účinné látky. Vo forme liehovej tinktúry (nadrobno porezané listy, zaliate 40% liehom, po troch týždňoch scedené) je vítaným doplnkom liečby vysokého krvného tlaku (denne užívame 20 kvapiek).

MUDr. Michal Slivka

Foto Iveta Vašíčková

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

4 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

9 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

9 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

12 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

15 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred