Reklama

Najčítanejšie

Máte ešte konfekčnú postavu? Pýta sa Michal Zoldy (68) a dodáva, že ženské postavy sa menia s vekom doslova na nepoznanie a neuverenie.

Ste konfekčná postava? Ja som, vždy som bol a vôbec mi to nevadí. My muži z toho nerobíme veľkú vedu a byť „konfekční“ nám nijako neprekáža. Naopak, má to svoje veľké výhody. Tuctová postava nie je podstatná, hlavne nemať tuctovú myseľ a nebyť tuctovo všedný a neslaný-nemastný. Ale je fakt, a to vám každá žena potvrdí, že muž je hneď šacovaný v prvom rade podľa topánok. Musíš mať pekné elegantné a čisté topánky. Ak nemáš, si bez milosti vyradený….
Šaty na mieru? Panebože načo? Prečo? My muži to máme o to ľahšie, že nemáme prsia, ani tie zadky väčšina z nás nemáme bohvieako veľké, takže žiaden problém. Vlastne nie sme ani veľmi sexy, keď sa to tak vezme. Ale u nás predsa o to nejde….. Šiť šaty na mieru netreba. Vlezieš do obchodu s konfekčnými odevmi, do pánskeho oddelenia, povieš svoju výšku, obvod pása a o desať minút odtiaľ vylezieš s oblekom, ktorý síce nebol šitý na mieru práve na teba, ale padne ti ako uliaty, že netreba nič zužovať, vypúšťať, alebo predlžovať či skracovať. Mám konfekčných 180 centimetrov výšku a jediné, čo sa mení, je obvod môjho pása. S tým nič nenarobím, tak sa preto nekrenkujem. Ono by sa aj s tým niečo dalo robiť, ak by človek veľmi chcel.
Ženy to majú „krapet“ horšie. Ženské postavy sa menia s vekom doslova na nepoznanie a neuverenie. Za mladi obvod pása len niečo cez 60, prsia najmenej 90, boky tiež. Jednoducho tak akurát pre náročné mužské oko…. a samozrejme aj ruku  Ale potom prídu deti, pribudnú roky a postava je iná. Nezabudnite ani na to, že ženy nosia kostýmy a kostýmové šaty a to už treba priateľu šiť na mieru. Ďalšia výhoda u nás u mužov je tá, že naše obleky sú celé desaťročia čo sa strihu týka úplne štandardne rovnaké. Muž k tomu iba zladenú košeľu a kravatu a je po celej paráde. Všetci vyzeráme v tom rovnako, akoby nás jedna mater mala a napodiv, vôbec nám to nevadí. Ženy nie, ženy nechcú vyzerať v šatách všetky rovnako, boh chráň. Tak sa šije u krajčíra, alebo u mamy, alebo aj sama doma na stroji. Moja mama bola nízkej postavy a ja si dodnes pamätám, že si nechávala šiť šaty u dvoch renomovaných bratislavských krajčírov – Hantabal a Skubinčan – a bola väčšinou spokojná, akurát jedny šaty hovorila, že jej krajčír sfušoval. Ona do tej školy chodila vždy slušne a pekne oblečená, pani profesorka…. vtedy nebehali tie vyučujúce v rifliach, lebo to mali istý čas aj žiaci a študenti zakázané. Dnes sa chodí v rifliach ešte aj do divadla a na klasické koncerty. Rifle ako univerzálna rovnošata. No a ženy samozrejme potrebovali vždy aj slušivé blúzky, čo tiež nebolo až tak jednoduché. Ďalšia vec, že potrebovali aj klobúky a topánky – viacero topánok aj rôznej farby, aby to bolo celé zladené aj farebne. Osobitná kategória sú večerné šaty, tak to už je o niečom celkom inom. Vrcholom sú potom svadobné šaty. My muži nie, my furt rovnako, ako také šedé myšky.
Máte doma skrine plné šiat? Hlavne takých , ktoré už nikdy neoblečiete? Ja tam čosi také veru mám – dva obleky, ktoré už nezapnem ani hore, ani dolu, ani keby som sa potentoval…. škoda, ale nezbláznim sa preto. Hlavná vec, že tie čierne ešte oblečiem a aj zapnem. Teraz v lete nosíme my muži s veľkou obľubou aj krátke nohavice….. no úplná hrôza. Babu na to nezbalíš. Väčšinou krivé chlpaté nohy, nad tým potom nejaké tričko s anglickým nápisom a hlavne veľké brušiská. Kašlem na to, som jednoducho konfekčný a konfekčným aj zostanem, aj keď obvod pása sa mi mení, k horšiemu. Garderóbu veľkú nemám, načo by aj starému chlapovi bola, že?
Je sobota, skočte na trh a nakúpte si tam to ovocie a zeleninu za ceny, z akých by ste pred rokmi okamžite omdleli, ale dnes sú to vraj ceny výhodné akciové a ide to tam na tých pultoch na dračku. Mne konečne dáva plody mojej práce moja záhradka, čo oceňuje aj moja uznanlivá priateľka lebo vidí, že to pekne hnojím a polievam a ono to potom aj krásne rastie.
Text Michal Zoldy
Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

7 hodín pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

12 hodín pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

12 hodín pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

13 hodín pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

17 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

1 deň pred