Aktuálne

Mali by sme ju konzumovať každý deň, dobre umytú a najlepšie surovú. Veď život je ako zrkadlo, čo mu dáte, to vám vráti…

Hovorí sa, že zdravie sa nedá kúpiť vo fľaši, ale sa získava uvedomelým, zdravým životom. Zelenina by mala byť jeho súčasťou. Paprika je výborná, veľmi zdravá potravina. Je chudobná na kalórie, vhodná ako forma ľahkého občerstvenia. Dá sa konzumovať so všetkým – jeme ju surovú ako jablko, hodí sa do šalátov a jedál upravovaných na panvici a v pare. „Pri kupovaní papriky som dosť opatrná“ – vraví pani pred stánkom zeleniny. „Snažím sa ju kupovať len zo známych zdrojov. Bojím sa dusičnanov.“ Faktom je, že paprika patrí do skupiny desiatich najviac kontaminovaných potravín pesticídami. Dusičnany sú však prirodzenou zložkou každej zeleniny a pokiaľ neprekročíme určitú koncentráciu, nemusíme sa ich báť. To takmer nikdy neurobíme konzumovaním rýchlo, či umelo pestovanej zeleniny, ale holdovaním údeninám, fajčeniu a konzumom liekov s nežiaducimi účinkami. Až vtedy sa dusičnany začínajú meniť na dusitany, ktoré viažu amíny. Výsledkom sú nitrozamíny, spôsobujúce nádorové bujnenie. Je dobré si uvedomiť, že dusičnany z ovocia a zeleniny sú do tela primané naraz s dostatkom vlákniny, fenolických látok, vitamínu C, tokoferolov a sulfidov, preto nepredstavujú pre človeka nebezpečenstvo. Dôkazom sú vegetariáni a vegáni, ktorí konzumujú množstvá zeleniny a sú rakovinou najmenej postihnutou skupinou ľudí. Preto zo zeleniny, ani tej jarnej, nemusíme mať strach. Pravidelná konzumácia dostatočného množstva brokolice, kapusty, cibule, cesnaku či ľanových semien eliminuje nebezpečenstvo dusičnanov – to je dobré mať na pamäti. Z výživového hľadiska je paprika vynikajúcim zdrojom vitamínu C (červená paprika obsahuje štyrikrát toľko vitamínu C ako citróny či pomaranče), betakaroténu a draslíka. I malé množstvo papriky obsahuje dostatok lykopénu a betakryptoxantínu, látok s protirakovinovými účinkami. V jednej štúdii, do ktorej bolo zapojených 63 tisíc ľudí z Číny, sa zistilo, sa zistilo, že tí, ktorí jedli potraviny bohaté na betakryptoxantín, mali oveľa nižšie riziko vzniku rakoviny pľúc. Preto je paprika výbornou potravinou pre fajčiarov. Maďarský objaviteľ vitamínu C Dr. Albert Szent Gyorgyi (1893 – 1986) vraj za svoj objav môže ďakovať práve paprike. Kapsaicín z papriky predstavuje prírodné antibiotikum, ktoré stimuluje tvorbu endorfínov – hormónov šťastia, v krvi. Indickí lekári pacientovi hovoria: „Sme traja – ty, tvoja choroba a ja. Ak sa spojíme my dvaja, choroba prehrá, ak sa ale spojíš ty, so svojou chorobou, prehrám ja, tvoj lekár.“ Kto si pomýli prvý gombík, už sa správne nezapne. Zelenina preto musí tvoriť základ potravy, ak chceme ostať zdraví. Mali by sme ju konzumovať každý deň, dobre umytú a najlepšie surovú. Veď život je ako zrkadlo, čo mu dáte, to vám vráti…

MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

11 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

11 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

14 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

23 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred