Aktuálne

Makovo – lekvárový koláčik

Chcela som okoštovať pečený slivkový lekvár, ktorý som robila v lete a tak som si vymyslela takýto koláčik. Základom je krehké cesto:

  • 1/2 kg hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 palmarin
  • štipka soli
  • 2 lyžice práškového cukru

Plnka

  • 2 balenia ochuteného maku
  • trochu citrónovej kôry
  • 3 lyžice šľahačky
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica solamylu
  • 3 dl domáceho slivkového lekváru

 

Cesto som zamiesila, odložila na hodinu do fólie. Polovičku som rozvaľkala na veľkosť formy a druhú polovičku som zabalila a odložila do mrazničky. Cesto som v tortovej forme upravila a pridala som naň vychladnutú makovú plnku, ktorú som predtým ohriala, aby sa rozpustilo maslo. Na vrch som lyžicou rozotrela celý trojdecový pohár slivkového lekváru. Piekla som cca 45 minút pri teplote 180 stupňov. Je výborný.

Text a foto Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

2 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

14 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

14 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

16 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred