Ľudia, ktorí konzumujú grapefruity denne, môžu znížiť hladinu celkového cholesterolu až o 20 %
Nedostatok čerstvého tuzemského ovocia v zimných mesiacoch máme možnosť nahradiť ovocím z tropických oblastí. V predajniach sa nám núka grapefruit. „Nemám obzvlášť v obľube grapefruit. Odrádza ma jeho nakyslastá až nahorkastá chuť“ – vraví mladý muž. Napriek tomu je vhodné mať tento zdroj vitamínov občas poruke. Dr. James Gerda – profesor gastroenterológie na univerzite vo Floride skúmal účinky grapefriitov na organizmus človeka. V záveroch svojich štúdií uvádza, že ľudia, ktorí konzumujú grapefruity denne, môžu znížiť hladinu celkového cholesterolu až o 20 % a výrazne upraviť vzťah medzi „dobrým“ HDL cholesterolom a „zlým“ LDL cholesterolom v prospech HDL cholesterolu. Dlhodobým konzumom, uvádza, je dokonca možné odstrániť sklerotické nánosy na vnútornej výstelke ciev. Na svedomí to má pektín, čo je forma rozpustnej vlákniny. Istý môj priateľ, ktorý pracuje ako praktický lekár pre dospelých, sledoval hodnoty pečeňových testov u pacientov dlhodobo liečených proticholesterolovými liekmi. Na základe výsledkov upozorňuje, že dlhodobý konzum takýchto liekov neúmerne zaťažuje pečeň. Nie je teda rozumné pravidelne konzumovať ovocie, napr. i grapefruity a vyhnúť sa tak ateroskleróze? Namiesto drahých ovocných štiav, ktoré dlhým skladovaním strácajú väčšinu živín sľubovaných v texte na škatuli, je lepšie dopriať si čerstvú šťavu z grepu. Grapefruidová šťava prechádzajúca telom viaže na seba veľké množstvo kyseliny močovej, toxických látok a spodín metabolizmu. Jej schopnosť viazať škodliviny sa dá prirovnať magnetu priťahujúcemu železné piliny. Grepfruit je ideálne ovocie pre domácnosti s malými a dospievajúcimi deťmi. Kyselina listová v šťave i v dužine pôsobí ako dôležitý rastový stimulátor a podporuje krvotvorbu. Pri laboratórnych pokusoch na zvieratách sa dokázal protirakovinový účinok tohto ovocia. Myšiam , ktoré mali nádor, vedci v Japonsku vstrekovali pod kožu extrakt z grapefruidu, čo v mnohých prípadoch rast nádoru zastavilo a u niektorých pokusných zvierat spôsobilo aj jeho úplné zničenie. Tento priaznivý vplyv sa pripisuje vysokému obsahu bioflavonoidov v priaznivej kombinácií s vitamínom C. PS: Často sa stáva , že po skonzumovaní obeda nás ponúknu ovocím. Ovocie by však do žalúdka malo ísť nalačno, aby sa čo najrýchlejšie dostalo do dvanástnika, v ktorom sa vstrebáva pri vylučovaní zásaditých štiav. Ak sa ovocie zje hneď po jedle, trávi sa spolu s ním v kyslom prostredí žalúdka a začne sa kvasiť. Vtedy môžu nastať tráviace problémy, ničia sa dôležité enzýmy potrebné pre biochemické pochody a z ovocia máme menší osoh.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay