Aktuálne

Ligurček. Keď ho už mám v záhrade, musím ho využiť

Zasadila som ho pred tromi – štyrmi rokmi, že bude dobrý do polievky.  Ale koľko už tých polievok navarím?!  A bylina ako svet. Tak som ho otrhala, na zimu odrezala, ale on sa nedal, na jar znovu vyrástol a na ďalšiu jeseň znovu likvidácia. A teraz je takýto. Sem – tam odtrhnem kúsok do polievky, ale už ho na jeseň nezlikvidujem. Veď si prečítajte, aký poklad to je.

Liečivá sila

Ligurček lekársky má močopudné, vetropudné a odhlieňovacie účinky, podporuje trávenie tvorbou žalúdočných štiav a tráviacich enzýmov. Používa sa aj pri stavoch nervovej vyčerpanosti, reumatizme, tvorbe potu, chorobách močových ciest a mechúra, na povzbudenie vylučovania žlče, zlepšuje obeh krvi. Pre silne dráždivé účinky sa však kombinuje do zmesí na čistenie celého organizmu.

A takto si ho môžem pripraviť na zimu namiesto maggi

Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť,  čím viac, tým lepšie)

  • 400 ml vody
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)
  • 2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)

Postup:

Ligurček poriadne umyjeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút. Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame. Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku a varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu. Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.

Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

7 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

11 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

11 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

11 hodín pred

Život mi síce pridal vrásky, ale moje srdce nezostarlo, hovorí Meryl Streep

Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…

19 hodín pred

„Žime v láske priatelia!“ Klára Silva, svetobežníčka, ktorá sa v roku 1950 narodila v Bratislave

Ahojte priatelia! Pozrite sa na mňa. Volám sa Klára Silva. Prečo túto fotografiu zverejňujem? Chcem…

19 hodín pred