Špenátové lodičky s mletým mäsom
Vystačí na: asi 12 kusov
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
Prísady:
Na náplň:
300 g mrazeného sekaného špenátu
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 konzerva červených fazúľ (hmotnosť po odkvapkaní asi 250 g)
2 PL oleja
500 g hovädzieho mletého mäsa
2 PL paradajkového pretlaku
150 g kyslej smotany
1 balíček Finesse Citrónovej kôry Dr.Oetker
soľ
mleté čierne korenie
mletá rasca
50 g slnečnicových semienok
50 g strúhaného syra (napr. eidamu)
Na cesto:
800 g čerstvého lístkového cesta
Na potretie:
1 vajce
Ešte potrebujeme:
väčšiu panvicu
2 plechy na pečenie (30 × 40 cm)
Príprava:
1. Na prípravu náplne necháme špenát rozmrznúť. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na malé kocky. Fazule necháme na sitku odkvapkať.
2. Na panvici rozpálime olej, pridáme mäso a za stáleho miešania orestujeme. Postupne pridávame cibuľu, cesnak, fazuľe, paradajkový pretlak, kyslú smotanu a citrónovú kôru. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Nakoniec vmiešame slnečnicové semienka, odstavíme a zmes necháme vychladnúť.
3. Na prípravu lodičiek lístkové cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 3 časti a pomocou váľka vyvaľkáme na pláty (30 × 40 cm). Pláty ostrým nožom alebo ostrôžkou rozdelíme na 4 rovnaké obdĺžniky. Kratšie strany obdĺžnikov šikmo zavinieme. Potom zavinieme aj dlhšie strany a špičky povytiahneme a zamotáme. Lodičky prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Do každej lodičky nanesieme náplň.
4. Na potretie rozšľaháme vajce a pomocou štetca alebo pierka nanesieme na okraje lodičiek a náplň posypeme syrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
5. Lodičky podávame teplé alebo vychladnuté.
Tip: Lodičky sú vynikajúce aj s ovčím syrom. Lodičky podávame k zeleninovému šalátu alebo spolu s tzatzikmi.
Dokážete sa s napätými nohami ohnúť až k zemi? 1 áno, dlaňami sa dotknem zeme ( + 1…
V porovnaní s tým, aké mali detstvo mnohí naši rovesníci hlavne na vidieku, si dnešní…
Spolužiaci humanitnej triedy SVŠ Gelnica sa stretli dokonca po 55 rokoch od maturity. Milka Lorinczová…
Ocot patrí medzi suroviny, ktoré sa v kuchyni používajú po stáročia nielen ako dochucovadlo, ale…
Či ísť na bicykli len nakupovať, alebo na cykloturistický výlet, to je jedno. Jazda na…
V našom článku nechceme hovoriť o egoistickom človeku, ktorý vyžaduje, aby sa všetko krútilo len…
Leave a Comment