Najčítanejšie

Lenka Bóriková má 64 rokov, schudla 32 kilogramov a je znovu šťastná

Volám sa Lenka Bóriková, mám 64 rokov, som vdova a mám jedného syna, ktorý má 26 rokov. V mladosti som aktívne športovala, od 9 rokov som hrala hádzanú a venovala som sa tiež atletike. Ako hádzanárka som sa dostala aj do prvej ligy do Šale, kde som pôsobila v základnej zostave 4 roky a rok aj v reprezentačnom družstve Československa. Ako 24-ročná som sa dobrovoľne rozhodla ukončiť svoju športovú kariéru. Túžila som po rodine, dieťati… Túžba po dieťati sa však naplnila až neskôr. Otehotnela som až vo veku 38 rokov a narodilo sa mi moje vytúžené dieťa, syn David. V tehotenstve som pribrala neuveriteľných 36 kg, čo zmenilo moju dovtedy štíhlu postavu na nepoznanie.

Stále som dúfala, že nadbytočné kilá postupne zhodím a vrátim sa ku svojej pôvodnej športovej postave. Nestalo sa tak, dokonca svojím nesprávnym životným štýlom a stravovaním som sa “vypracovala” pri výške 165 cm na hmotnosť 93 kg. Pridružili sa aj sprievodné znaky obezity – vysoký krvný tlak, zlý cholesterol, kĺbové problémy, zažívacie ťažkosti……návštevy lekárov, užívanie množstva liekov .

Vo veku 51 rokov som náhle ovdovela, manžel tragicky zahynul. Syn mal vtedy 13 rokov. Začal si uvedomovať, že už má iba mňa. Z obavy o moje zdravie ma začal nabádať, aby som začala niečo robiť so svojou postavou. Keďže som nevedela ako na to, začala som hľadať odbornú pomoc. V časopise som našla odborné rady  profesionálneho trénera Júliusa Karabinoša, tak som sa rozhodla, že ho navštívim. Ako 52 ročná som sa odhodlala do jeho fitnes centra. Po rozhovore  o mojich problémoch, zdravotnom stave a po meraniach, mi vypracoval individuálny tréningový a stravovací program. Začala som na sebe cieľavedome pracovať, dodržiavala som jeho rady a usmernenia a po dvoch rokoch prišiel úspech, – 32 kg.

A čo si cením najviac, zmizli všetky zdravotné problémy, neužívam žiadne lieky, tlak sa upravil, cholesterol v norme. Tým, že som sa začala pravidelne hýbať, upravili sa aj problémy s kĺbmi. Svoju zmenu som začala pod vedením trénera. Trikrát týždenne som chodila cvičiť do fitnes centra, ostatné dni som sa venovala kardio tréningu. Začala som na stacionárnom bicykli, ktorý som striedala s rýchlou chôdzou v prírode. Vždy som sa snažila vydržať minimálne hodinu. Keď som zhodila prvých desať kilogramov, veľmi ma to “naštartovalo”, úžasný pocit zhodiť zo seba 10 kg “batoh.“ Potom to už išlo – moja pevná vôľa, rady trénera, radosť syna z pokroku – to všetko ma hnalo ďalej. Časom som si na pravidelný pohyb zvykla a myslím, že sa vo mne po dlhých rokoch prebudil aj športový duch. Zamilovala som si cyklistiku, ku ktorej ma priviedol môj syn. Tu mi je práve on trénerom a poradcom. Keď bol malý, tak mi ani vo sne nenapadlo, že raz sa s ním budem preháňať po prírode na bicykli.

S partnerom jazdíme takmer denne. Začala som s cyklistiku ako 56 ročná, takže nikdy nie je neskoro. Veľkú úlohu zohrala aj úprava stravy. Žiadne diéty, žiadne hladovanie a nezmyselné vynechávanie niektorých potravín. Doma varím zdravo, naša strava obsahuje všetky zložky – sacharidy, tuky a bielkoviny v správnom pomere. V našom jedálničku nikdy nechýba zelenina (surová, ale aj tepelne upravená) a ovocie. Kontrolujem si iba príjem jednoduchých cukrov – uprednostňujem nesladené nápoje, nesladím kávu ani čaj, nemaškrtím, iba výnimočne. S mojím trénerom, dnes už životným partnerom, sme si obľúbili aj turistiku. Zamilovali sme si krásnu slovenskú prírodu.

Postupne sme sa dopracovali ku skvelej kondícii, a tak  zdolávame celodenné túry, o akých sa nám pred desiatimi rokmi ani nesnívalo. Najviac sa nám páčia Západné Tatry, ktoré sme už pochodili celé, na čo sme hrdí, lebo až tak veľa turistov v našom veku  tam nestretávame .

Zmena životného štýlu mi priniesla veľa. Prešla som nielen telesnou, ale aj psychickou premenou. Myslím pozitívne, cítim sa vyrovnaná a oveľa sebavedomejšia. Mám energie na rozdávanie. Všetok svoj voľný čas venujem športovaniu. Od roku 2009 spolupracujem so svojím partnerom, pomáham mu meniť životy ľudí s podobným osudom ako som mala ja. Pre veľa z nich som živým príkladom toho, ako sa to dá, len musíte chcieť vy sami a nehľadať výhovorky. Ja som chcela byť zdravá a krajšia a dosiahla som to. Chcem byť prospešná pre svoje okolie, pre svojho syna, partnera…Skúste to aj vy. Nepríde to naraz, ale časom a trpezlivosťou sa určite k tomu dopracujete. Veľmi to každému prajem .

Foto Lenka Bóriková

 


Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: chudnutie

Nedávne články

Dnes má moja milovaná maminka 85 rokov a toto je pre mňa jednoduché, obyčajné šťastie, hovorí Zora Csoborová

Pokiaľ som sa vedľa nej nepostavila kvôli foto, ani som si neuvedomila aká je drobunká.…

8 hodín pred

Každý človek je taký mladý, aká ohybná je jeho chrbtica – Joseph Pilates

Narodil sa v roku 1883 v Nemecku v chudobnej grécko - nemeckej rodine a bolo…

21 hodín pred

Univerzálny liek – jednoducho to je púpava

V ľudovom liečiteľstve má púpava nezastupiteľné miesto. Bylinkári ju odporúčajú používať napríklad na aterosklerózu, na…

21 hodín pred

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji…

21 hodín pred

Máte riedke vlasy? Odborníčka poradí, aký účes, strih, či farbu použiť na zakrytie tohto problému.

Áno, je to problém čoraz väčšieho počtu žien, hovorí pani Iveta Suchardová. Riešenie závisí od…

21 hodín pred