Správny výber kuchyne vám ušetrí veľa neskorších starostí. Existujúca kuchyňa dosluhuje a je čas premýšľať o kúpe novej kuchyne. Tá by nám samozrejme mala poskytnúť ešte lepšie pohodlie než pôvodná. Pred konečným výberom si preto ujasnite pár základných vecí:
1. Priestor
Veľkosť kuchyne sa bude odvíjať od dispozičného priestoru. Malý priestor, napríklad v panelákovom byte, pojme základné rovnú linku. Ak máte viac miesta, môžete si zaobstarať rohovú či kuchyňu v tvare písmena ,,U“.
Takto riešená kuchyňa ponúka nielen viac úložného priestoru, ale súčasne aj väčšiu pracovnú plochu, ktoré v kuchyni nikdy nie je dosť …
2. Činnosť
Rozhodne si ujasnite, čo od novej kuchyne očakávate a aké činnosti v nej budete prevádzkovať. Ak sa budete venovať hlavne príprave jedla, zamerajte sa predovšetkým na funkčnosť a praktickosť linky. Schádzate sa pri jedálenskom stole s rodinou a priateľmi? Potom nezabudnite na jedálenský kút. Ak máte malé deti, mali by ste kuchyňu naplánovat tak, aby bola maximálne bezpečná.
Kuchynskú linku si môžete naplánovať s pomocou interaktívneho programu presne na mieru tak, ako bude vyhovovať vašim predstavám.
3. Praktický nádhľad
Dôležitá je tiež správna voľba materiálu, z ktorého je vyrobená. Ak nechcete tráviť v kuchyni veľa času navyše upratovaním, vyberte linku s laminátovými alebo fóliovaným dvierkami. Rovnako si dobre premyslite sklenené dvierka či vitríny. Nielen, že je vidieť všetko za sklom, a teda by obsah mal byť vzorne zrovnaný, ale aj na skle, takže sa nevyhnete neustálemu leštenie.
Jednoduché skrinky a celistvej plochy umožňujú ľahké upratovanie. Vhodne zvolené farby eliminujú nutnosť čistenia každej kvapky,
ktorá na dvierkach priľne počas varenia.
4. Nezabudnite na zóny
Pokiaľ v kuchyni často varíte, nezabudnite na dôležité zóny, a síce: prípravu jedla – varenie / pečenie, umývanie, úložné priestory / zásoby potravín.
Priestor pre prípravu jedla by mal byť v blízkosti chladničky a špajze či iného úložného priestoru so zásobami. Zabudnúť nesmieme ani na zásuvky a skrinky s kuchynskými pomocníkmi. Pracovná plocha by mala byť správne osvetlená. Sústreďte sa na vstavané spotrebiče, ktoré tvoria s linkou jednotný celok, čo vo výsledku pôsobí opticky ďaleko lepšie ako pri klasickom usporiadaní. Varná doska patrí do priestoru pre prípravu jedla a umývaciu zónu. Dôležitou súčasťou je kvalitný digestor.
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…
Leave a Comment